Õiguskantsler kritiseeris Tallinna kooliremonte

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine Gümnaasium sai uue näo.
Kristiine Gümnaasium sai uue näo. Foto: Vivatex Holding.

Riigikogu ees täna oma 2007. aasta tegevusest ülevaate teinud õiguskantsler kritiseeris muuhulgas Tallinna tehtavaid kooliremonte, kus koolimajad antakse hoonestusõigusega erafirma kätte.

Õiguskantsler Indrek Teder märkis oma ülevaates, et uuris ärimees Urmas Sõõrumaale kuuluva Vivatex Holdingu kooliremonte ning leidis, et taolist hoonestusõiguse seadmist linnas kehtiv kord ei võimalda.

«Vajadus koolimaju renoveerida vaatamata linna piiratud majanduslikele võimalustele ning keelule seada linnale kuuluvatele kinnistutele hüpoteeke, on mõistetav, kuid selline vajadus ei õigusta hoonestusõiguse seadmist ilma selleks otsese õigusliku aluse olemasoluta,» tõdes õiguskantsler.

Õiguskantsleri sõnul on ta palunud linnal täiendada volikogu määrust, mis hoonestusõiguse seadmist reguleerib.

Riigikokku kuuluv reformierakondlane Hanno Pevkur väitis, et vaatamata õiguskantsleri märkustele ei ole keskerakondlik linnavõim midagi ette võtnud koolide renoveerimise seaduspäraseks muutmiseks.

«Hämarad tehingud koolide remondi ümber pigem jätkuvad, sest Tallinna linn on korduvalt teatanud veel viie kooli renoveerimisest hämaraid skeeme kasutades,» lisas endine Nõmme vanem ja linnavalitsuse liige Pevkur.

«Selle asemel, et suurendada hariduse investeeringuid ja renoveerida koole ise, parseldatakse koolimajad kümneteks aastateks eraettevõtetele, et neile siis igal aastal korralikku kasumit maksta,» märkis ta.

Samuti uuris õiguskantsler eralasteaedade rahastamist Tallinna linna poolt ning leidis, et linn on eralasteaedu rahastanud ligi 244 000 krooni võrra lubatust vähem.

«On arusaamatu, miks Tallinna linn ei käsitle võrdsena kõiki lasteaiaealisi lapsi ja kasutab erinevaid trikke selleks, et mitte maksta nii koduhoiul olevatele lastele kui eralasteaedades käivatele lastele erinevat pearaha,» lausus Pevkur.

«Selline vahetegemine on lubamatu ja Tallinna linn peab viivitamatult muutma oma suhtumist lastesse ja oma telekanali loomise asemel suunama vahendid lasteaedadele,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles