Lukas: kool on haavatavaim koht ühiskonnas

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei Kauhajoki kooli juures.
Politsei Kauhajoki kooli juures. Foto: AFP / Scanpix

Haridusminister Tõnis Lukas peab Soomet ja teisi riike tabanud koolitulistamiste valguses kooli ühiskonna kõige haavatavamaks kohaks.


«Sarnaste juhtumite kordumine Soomes või ka kaudselt mujal maailmas tõestab veel kord, et kool on ühiskonna keskus,» rääkis Lukas Postimees.ee'le.

«Seda selle poolest, et kasvatus ja õpetuskeskkond koolis on noorte inimeste arengule väga oluline. Ja teiseks näitab selliste sündmuste toimumine just koolis, et kool on kõige haavatavam koht ühiskonnas.»

Tema sõnul on nii koolides kui nende ümber toimuva valguses ülioluline muuta koolid turvalisemaks.

Lukas lubas võtta lähipäevil ühendust Soome haridusminister Sari Sarkomaaga, et rääkida Kauhajoki koolitulistamisest ning ühisest tegevusest taoliste juhtumite ärahoidmisel.

Minister nimetas väga traagiliseks seda, et meie naaberriiki Soomet tabab suhteliselt lühikese aja jooksul juba teine koolitulistamine.

Tema sõnul on sündmus märkimisväärne ka seetõttu, et Eesti ja Soome koolisüsteemil on palju ühist ning ka õpilaste-õpetajate temperament on sarnane.

Lukase sõnul on haridusministeerium eelmise, mullu novembris Soomet šokeerinud Jokela koolitulistamise järel koondanud õpetajate tarbeks kokku taolisi vahejuhtumeid puudutavad materjalid.

Samuti koolitab ministeerium inimesi, kes koolitaksid õpetajaid ning koolijuhte tulistamiste ja sarnaste juhtumite korral käituma ning neid ennetama.

Lukase sõnul oli tänagi kooliturvalisuse-teemaline foorum, millel ta osales.

«Istusin seal foorumil, kuulasin ettekandeid, ja mõtlesin, kas meie ennetustöö on piisav,» rääkis Lukas.

«Üsna kohe pärast foorumilt väljumist sain teate, et naabermaal on jälle taoline sündmus juhtunud.»

Soome lääneosas asuva Kauhajoe linnakese rahu rikkus täna ennelõunal verine draama kohalikus teeninduskoolis, kus üks näomaskis noormees avas tule kaasõpilaste pihta.

Tulistamine algas kooli keldriruumides, kus käis parajasti eksam. Kohalike võimude teatel saadi tulistaja kätte ning viidi raskelt haavatuna haiglasse. Senistel andmetel hukkus üheksa õpilast, kuid veel mitu on raskes seisundis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles