Eesti vanim inimene: «Kahetseda pole mul midagi»

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühapäeval 106-aastaseks saanud vanim eestlane Arved Tamm on elu jooksul olnud usin vanade kellade koguja.
Pühapäeval 106-aastaseks saanud vanim eestlane Arved Tamm on elu jooksul olnud usin vanade kellade koguja. Foto: Jaanus Lensment

Vanim elusolev eestlane, pühapäeval 106-aastaseks saanud Arved Tamm on lähedaste sõnul üdini positiivne inimene, kelle elu on kulgenud deviisi all «midagi ei tasu südamesse võtta, kõige tähtsam on ellu jääda».

Arved tuleb omal jalal esikusse vastu, tervitab mind ja fotograafi kui omainimesi ja juhatab seejärel õdusasse elutuppa.

Sätime end kapi ette ritta seatud toolidele istuma. Arved pikka sissejuhatust ei tee, haarab selja tagant mahuka pildialbumi, lehitseb veidi ja osutab näpuga ühele mustvalgele fotole. Selle tagaküljel seisab: «Aasta 1939. President Päts läheb saatjaskonnaga Tallinnas Kadrioru staadionile II Eesti mängusid vaatama.»

Mänge, kus Päts kohal oli, mäletab ta kui eilset päeva. «Mina tegin foto,» ütleb Arved.

Tema põnev elulugu oli inspiratsiooniks õepojale Heino Kiigele, kes kirjutas ta sisse seitsmeosalisse romaanisarja «Arve Jomm»: Arved Tamm on nimitegelase prototüüp.

Lahkunud Heino Kiige noorem tütar Mare Remmelgas ütleb, et temal on hea meel, et isa need raamatud kirjutas. «Arvedi elu on lihtsalt nii seikluslik olnud, et see tuli kirja panna.»

Arved on talle alati vanaisa eest olnud ning ta ei väsi kordamast, kui uskumatu inimesega tegu on. «See, et ta üleüldse selle jubeda sõjaaja üle elas… Ta on selline inimene, kes jääb igas olukorras ellu. Diplomaat, kes ei lähe kunagi kellegagi riidu. Natuke meenutab ta vahvat sõdurit Švejki. Arved on justkui elus karikatuur!»

Arved tahaks elada veel vähemalt kaks aastat, et ära näha ka Eesti Vabariigi sajas sünnipäev. «Aasta pärast jaanuaris saan uue südamestimulaatori ja kui kõik hästi läheb, saan 107. sünnipäeva pidada,» ütleb ta. «Kui palju aastaid on antud, seda ei tea keegi. 106 on ka tubli arv.»

Rene (Arved on talle vanaisa vend - toim) sõnul hoiavad Arvedit motiveerituna eesmärgid. «Pikalt oli, kui ta tahtis elada 100-aastaseks, siis 105-aastaseks. Ta on alati endale tegemist leidnud ja eesmärke seadnud. See on ka osaliselt seotud kõrge ea ja hästi säilimisega.»

Küsin Arvedilt, kas ta ikka teab, et on hetkel vanim inimene Eestis. «Naised peaksid ju ikka vanemad olema,» arvab ta ja satub pisut segadusse. Kui ta veendub, et on juba üle pooleteise kuu kandnud praegu vanima elusoleva eestlase tiitlit, ütleb ta: «No tänan väga! Tänan väga!»

Arved soovib Eesti rahvale palju tervist ja rõhutab: suits ja viin, need ei tohiks inimese ellu kuuluda. «Ja mida vähem soola kasutate, seda parem. Sool on salajane surmaja.»

Küsin, kas suhkur ka.

«Suhkur ka!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles