Valga vene kool hüppaks keelereformi reelt maha

Alo Raun
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Katri Karing

Valga vene gümnaasiumi hoolekogu palub linnavolikogult võimalust mitte kaasa minna õppekeele reformiga, mis kohustab ka nende kooli 10. klassi õpilasi järgmisest sügisest vähemalt 60 protsendi ulatuses eesti keeles õppima.

Taolisele seisukohale jõudis üheksa hoolekogu liiget 24. novembri koosolekul ning volikogu arutas küsimust eelmise nädala reedel.

Hoolekogu väitel seisneb kooli missioon praegu ja tulevikus vene kultuuriliste ja hariduslike traditsioonide hoidmises ja säilitamises.

Hoolekogu pöördus avaldusega linnavolikogu poole lootuses, et see toetaks taotlust Eesti Vabariigi Valitsuse ees.

Möödunud reedel Valga linnavolikogu istungil selgus aga, et volikogu kultuuri- ja hariduskomisjon soovitas teema arutamisel aja maha võtta.

Komisjon leidis, et taotlus ei ole hetkel kooskõlas seadusest tulenevate nõuetega. Põhikooli- ja gümnaasiumi seadus ütleb, et taotluse saab kohaliku omavalitsuse volikogu esitada valitsusele lähtuvalt kooli arengukavast. Hetkel näeb aga selle sama kooli arengukava ette järk-järgulist eestikeelsele õppele üleminekut.

«Kindlasti peab taotlus olema motiveeritud ja põhjendatud,» ütles kultuuri- ja hariduskomisjoni esimees Tarmo Post.

Komisjon arutas küsimust nii linnavalitsuse haridus- ja kultuuriameti juhataja Anneli Rantsi kui linnasekretär Diana Tipkaga ning ühiselt leiti, et taotlusega ei ole kiiret, sest seadusandja ei ole ette andnud tähtaegu, ning teema vajab arutamist erinevate huvigruppidega.

Eelkõige peab nende sõnul arvestama asjaoluga, kas keelereformi reelt mahahüppamine tagab õpilastele parima tuleviku ja konkurentsivõime.

Linnavolikogu liikmed toetasid seda seisukohta ning märkisid, et arutavad teemat edasi oma järgmisel istungil ning kuna istung on avalik, on sinna oodatud kõik asjast huvitatud.

Eestikeelsele õppele üleminek gümnaasiumiastmes tähendab, et alates järgmise aasta 1. septembrist peaksid venekeelsete koolide kümnendasse klassi astunud õpilased 60 protsenti õppeainetest õppima eesti keeles ja 40 protsenti vene keeles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles