Sooäär nõuab Simmilt teenetemärgi äravõtmist

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigivastaste süütegude eest karistuste karmistamise eelnõu ajendiks oli Herman Simmi uurimine.
Riigivastaste süütegude eest karistuste karmistamise eelnõu ajendiks oli Herman Simmi uurimine. Foto: Peeter Langovits

President peaks algatama riigireetmises kahtlustatavalt Herman Simmilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi äravõtmise, leiab riigikogu reformierakondlasest liige Imre Sooäär.

«Meie riigis kehtib kahtlemata süütuse presumptsioon ja vara on Simmi enne kohut juba süüdi mõista, aga tema teo ulatust ja kahju arvestades, mida ainuüksi sellise süüdistuse esitamine Eesti riigile rahvusvaheliselt on kaasa toonud, peaks olema piisavaks aluseks Simmilt kohe teenetemärk ära võtta,» põhjendas Sooäär oma blogis.

Tema hinnangul võib nii kõrgel ametipostil olles pidada väärituks käitumiseks vähimagi põhjuse andmist, mis mõjutab kogu riigi usaldusväärsust.

«Kohtulahingud kõrgelt tasustatud advokaatidega võivad veel aastaid kesta, aga sümboolse sammuna oleks teenetemärgi äravõtmine ilmselt juba praegu täiesti põhjendatud,» lisas ta.

Sooäär selgitas, et teenetemärkide seaduse alusel ei ole teenetemärgi äravõtmiseks ilmtingimata vaja ära oodata süüdi mõistvat kohtuotsust.

Eile esitas arupärimise Simmi teenetemärgi kohta ka riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli. «Milliste Eesti riigile osutatud teenete eest ja kes on esitanud Herman Simmi autasustamiseks kõrge riikliku autasuga, Valgetähe IV klassi teenete märgiga?» küsis ta riigikogu istungil.

Riigikogu aseesimees Jüri Ratas märkis, et juhatus otsustab arupärimise edasise menetlemise vastavalt kodu- ja töökorraseadusele.

Simm sai Valgetähe IV klassi teenetemärgi 2006. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles