Rasked lumeolud on paljastanud elektriliinide nõrgad kohad

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine elektriliin.
Lumine elektriliin. Foto: Ants Liigus

Rasked lumeolud on aidanud avastada elektriliinide nõrku kohti - palju elektrikatkestusi on nii Mandri-Eestis kui ka Saaremaal.

Poolteist sajandit pärast vahelduvvoolu leiutamist kutsutakse Saaremaal mõnel pool Eesti Energia pakutavat elektrit vahelduvvooluks mitte tema füüsikaliste parameetrite järgi, vaid seetõttu, et viimase nädala jooksul elekter kord on ja samas jälle teda pole, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Võhma kaupluse müüja Heldi Voksepp rääkis, et viimase nädala jooksul on elekter ära olnud kaheksa kuni üheksa korda, täna hommikul - täiesti tuulevaikse ilmaga oli Saaremaal ligi tuhatkond majapidamist ilma elektrita.

Eesti Energia seisukohast tuleb paljude kaugemate metsakülade elanikel veel hulk aastaid oodata, et ilmastikukindel elekter saada.

«Jaotusvõrgu investeeringute plaan on meil kokku pandud aastani 2025, selleks ajaks me soovime keskpinge liinidest 80 protsenti viia maakaablisse, need on just need liinid, mis toovad elektri paljudele klientidele,» rääkis Eesti Energia jaotusvõrgu võrguhalduse osakonna juhataja Innar Kaasik, kelle sõnul on plaan nõnda pikaajaline seetõttu, et liinide viimine kaablisse kallis ning siis kallineks ka tariif sedavõrd, et kliendid ei kannataks seda välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles