Sotsid kiidavad lubaduste hinnasildistamise ideed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser
Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimees Sven Mikser Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Sven Mikseri hinnangul on valmislubaduste hinnastamine hea idee, sest see aitaks piirata populistlikke lubadusi.

Mikseri väitel esitavad sotsid oma programmis ka valimislubaduste täitmise rahalise mõõtme ja nägemuse, kuidas seda kulu katta.

Sotside juht tõstis esile, et valimislubadustele on ka varasematel aastatel hinnasilte juurde pandud, aga võib-olla mitte nii süstemaatiliselt.

Ka võib miljardite jagamist olla valijatel keeruline jälgida, sest inimesed on harjunud mõtlema suurusjärkudes väiksematest summadest ja kulutustest.

«Valijad muutuvad aga järjest nõudlikumaks ja poliitikud ei peaks neid ka alahindama,» rõhutas Mikser. «Valimislubaduste eelarvestamine annab debattidele uue mõõtme siis, kui nii ajakirjanikud kui ka valijad on valmis riigieelarve teemasse sisuliselt süvenema.»

Küll aga sunniks lubaduste hinnastamine Mikseri arvates erakondi realistlikult võimalusi hindama ja tegema maailmavaatest lähtuvaid valikuid.

«Kui valijad näevad, et heldeid lubadusi kaetakse järjekordselt aktsiiside ja teiste kaudsete maksude tõstmise arvelt, siis on selge, et lubaduste tegelikuks kinnimaksjaks on õhema rahakotiga inimesed,» selgitas ta.

Idee miinuseks peab Mikser seda, et katteallikaid ei ole võimalik ühe-kahe lausega seletada, kuid keerulisemaid selgitusi peavad isegi ajakirjanikud hämamiseks ja liigsetesse detailidesse minemiseks.

Mikseri sõnul ei pea iga konkreetne kuluartikkel olema seostatav konkreetse tulureaga, sest riigieelarve kulude-tulude planeerimine on terviklik tegevus.

Küll aga on tema hinnangul oluline, et erakonnad suudavad hinnata oma maksumuudatuste summaarset mõju eelarve tulupoolele, sest nii on võimalik näha, kas valimisprogramm on rahaliselt tasakaalus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles