IRL: valmislubaduste eelarvete võrdlemine on aja küsimus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Peeter Langovits.

Isamaa ja Res Publica Liidu poliitikasekretäri Margus Tsahkna hinnangul on vaid aja küsimus, kui kodanikühiskonna organisatsioonid hakkavad erakondade valimislubadusi võrdlema.

Tsahkna sõnul on erakondade valimislubaduste hindu ilmselt võrreldud kõigi valimiste eel, kuid küsimus on eelkõige sellise info kvaliteedis ja usaldusväärsuses.

Tema arvates saab selliste võrdlustega küll valimiskampaania läbipaistvust parandada, kuid samas peab meeles pidama, et Eestis on tavaliselt koalitsioonivalitsused, mistõttu ühegi erakonna valimislubadused ei lähe täies mahus täitmisele.

«See muudab programmide hinna võrdlemise vähem kasulikuks,» arvas Tsahkna.

Valimislubaduste eelarve arvutamine ja võrdlemine pole seni Tsahkna hinnangul usaldusväärseid tulemusi andnud, sest inimestel ja meedial pole teadmisi erakondade endi pakutud numbrite usaldusväärsuse hindamiseks.

«Erakondadel on siin kuluhinnangute väljapakkujatena aga selge huvide konflikt,» lisas ta.

Samas on Tsahkna arvates vaid aja küsimus, kui tekib üks või mitu sõltumatut ja kompetentset kodanikühiskonna organisatsiooni, mis kaasaks eksperdid ja võtaks erakondade programmide võrdlemise oma südameasjaks.

«Siis oleks tulemused kõige usaldusväärsemad ja võrreldavamad,» sõnas ta. «Arenenud demokraatiates on see praktika olemas.»

Kas valmislubaduste eelarvestamine aga valimistel midagi muudaks, jääb Tsahkna skeptiliseks, sest tema hinnangul on valijad on hoolimata ekspertide hoiatustest rohkearvuliselt toetanud ka väga ulmeliste ja ilmselgelt ülejõu käivate lubaduste andjaid.

«Olgu selleks siis lubadus jõuda viie rikkama hulka või tõsta keskmine palk 25 tuhande kroonini,» täpsustas ta.

Tsahka meenutas samas, et IRL soovib endiselt eelarvetasakaalu nõude kirjutada põhiseadusesse ning seetõttu lähtuvad nad sellest põhimõttest ka valitsemisprogrammi koostades.

«Oma programmist lähtuvad kulutused oleme läbi arvutanud ja need on järgmiste aastate jooksul reaalselt teostatavad,» väitis Tsahkna. «Utoopiaid pole mõtet lubada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles