Õigusteadlane: meil ei ole enam seadustega kiire

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TÜ professor Kalle Merusk
TÜ professor Kalle Merusk Foto: Margus Ansu

Formaalselt oli Urmas Reinsalul õigus, kui ta osutas seadusloome protseduuridest kinnipidamisele, sest me ei ole enam ajajärgus, kus kõigi seadustega on tuli takus, leidis Tartu Ülikooli riigi- ja haldusõiguse professor.

«Eestis on olemas hea õigusloome eeskiri, kus on öeldud, et igal seaduseelnõu puhul peab esitama seaduseelnõu väljatöötamiskavatsuse,» märkis Tartu Ülikooli riigi- ja haldusõiguse õppetooli juhataja Kalle Merusk, kommenteerides justiitsminister Urmas Reinsalu otsust mitte kooskõlastada sotsiaalministeeriumi alkoholipiirangute eelnõu.

Eeskirjas seisab, et kõigepealt tuleb valitsusele esitada ettepanek või kavand, mida tahetakse seadusega muuta, see sisaldab ka analüüse mõjudest, kuidas regulatsioon hakkab neid protsesse muutma.

«Ma sain uudisest aru, et Reinsalu pidas silmas, et selle eelnõu puhul ei ole täidetud protseduurireegleid. Muidugi valitsuse eeskiri näeb ette, et kui seadus on kiireloomuline, võib neist kõrvale kalduda,» rääkis Merusk.

Kahjuks on tõesti nii, et ministeeriumid tahavad kiiresti-kiiresti viia seaduseelnõud parlamenti, aga sageli kipuvad need olulised analüüsid sealt puuduma.

«Kahjuks ongi viimasel ajal nii – ja see ei puuduta ainult seda seadust -, et püütakse asjadest kõrvale kalduda. See nõuab muidugi pikemat aega, aga kui on protseduurid, tuleks neist kinni pidada,» leidis Merusk.

«Kahjuks on tõesti nii, et ministeeriumid tahavad kiiresti-kiiresti viia seaduseelnõud parlamenti, aga sageli kipuvad need olulised analüüsid sealt puuduma.»

«Nii et formaalselt on minu meelest Reinsalul õigus. Kuigi ma ei tea, mis küsimused olid selle otsuse taga,» ütles Merusk. «Kas see seadus on nüüd nii kiireloomuline, et kohe hakkab elu meil muutuma?» arutles õppejõud.

«Ministeeriumid ilmselt poevadki selle taha, et kõik on kiireloomuline. Tegelikult me oleme jõudnud õigusloomes ajajärku, kus pole enam kõike nii kiiresti vaja. Ma saan aru, et 1990ndate algul, kui polnud seaduseid välja kujunenud, tuli kõike ruttu teha, kuid nüüd pole see enam nii.»

Justiitsminister Urmas Reinsalu ei andnud kooskõlastust sotsiaalministeeriumi koostatud alkoholi- ja reklaamiseaduse eelnõule, põhjendades seda eile sellega, et uue seaduse loomisele peab eelnema seaduse väljatöötamise kavatsus. Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski jäi eriarvamusele ja leidis, et justiitsministeerium ei kohtle kõiki ministeeriume võrdselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles