Presidendi kantselei Simmi teenetemärgiga enne kohtuotsust ei tegele

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgetähe IV klassi teenetemärk.
Valgetähe IV klassi teenetemärk. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Riigireetmises kahtlustatavalt Herman Simmilt Valgetähe IV klassi teenetemärgi äravõtmise küsimusega on kohane tegeleda pärast kohtuotsuse langetamist, teatas presidendi kantselei kommentaariks riigikogu liikme Imre Sooääre tänasele avaldusele.


«Kuid kui kohus peaks langetama süüdimõistva otsuse, pole ilmselt kahtlust, millise otsuse teeb selles küsimuses president,» ütles presidendi kantselei pressiesindaja Kristel Peterson Postimees.ee’le.

2007. aastal tühistas president Toomas Hendrik Ilves kohtunik Jüri Paabile teenetemärgi andmise otsuse, kuid kelleltki märgi äravõtmise kaasust ei ole Eestis veel olnud.

2007. aasta 14. veebruaril kirjutas Ilves alla otsusele, millega muutis oma varasemat otsust riiklike autasude andmisest, arvates kohtunik Paabi välja Valgetähe IV klassi teenetemärgi saajate hulgast.

Nimelt said riigipeale teatavaks Paabi tehtud otsused aastatel 1979-1980, millega põhjustati inimestele kannatusi nende rahvusliku või dissidentliku tegevuse eest.

Petersoni sõnul on need kaks juhtumit erinevad selle poolest, et Jüri Paabi tegevusega seotud asjaolud said teatavaks juba otsuse tegemise ajal, kuid Simmile anti teenetemärk 2006. aastal ja uurimine tema suhtes alles käib.

«Teiseks, Jüri Paabi puhul oli juriidilises mõttes tegemist otsusega teenetemärki mitte anda, Herman Simmi puhul oleks süüdimõistva kohtuotsuse langetamisel aga tegemist otsusega teenetemärk ära võtta,» lisas Peterson.

Teenetemärgi äravõtmine ja tagastamine on sätestatud teenetemärkide seaduses.

Paragrahvi 13 järgi võib president isikult teenetemärgi ära võtta, kui on jõustunud kohtuotsus, millega isik on süüdi mõistetud tahtliku kuriteo toimepanemises või teatavaks saavad enne teenetemärgi andmist esinenud asjaolud, millest teadmise korral ei oleks isikule teenetemärki antud.

Samuti on märgi äravõtmine lubatud, kui isiku hilisem käitumine on olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle teenetemärgi andmise.

Riigikogu liige Imre Sooäär tegi täna oma blogis ettepaneku, mille kohaselt võiks president algatada Herman Simmilt teenetemärgi äravõtmise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles