Pere pisimatele leiab kingikotti palju muusikat ja filmilugusid

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Väike nõid Lilli: Draakon ja võluraamat»
«Väike nõid Lilli: Draakon ja võluraamat» Foto: Repro

Aasta-aastalt on lastele üha enam hakatud pakkuma muusikat ja lugusid, mida saab kuulata ning tihti ka vaadata, järjest rohkematele linalugudele  on teksti peale lugenud eesti näitlejad. Tänavuse aasta jooksul on ilmunud audioraamatuid, muusikaplaate ja ka populaarsemate etenduste plaadiversioone, värskeimateks kodumaisteks hittideks on «Detektiiv Lotte» muusikal ning Pöial-Liisi muusikaline kuuldemäng. Kirjutab Esme Kassak.

Nõialugu väikestele tüdrukutele
«Väike nõid Lilli: Draakon ja võluraamat» on armas jutt tavalisest 10-aastasest tüdrukust, kellest peab saama vana nõia Surulunda mantlipärija. Sel ajal kui pisike draakon-kaaslane peab testima Lilli sobivust nõiaks saamisel, tuleb tüdrukul hakkama saada oma igapäevatoimetustega, mille hulka kuulub nii jagelemine väiksema vennaga kui ka esimene koolikiindumine. Lustakate vahejuhtumitega lugu, millel täita üllas eesmärk – päästa maailm. Enda testvaataja põhjal julgen soovitada ka koolieelikutele.
Filmi eestindasid Tiit Sukk, Tõnu Oja, Greta Haak jt.

Põnev lohetaltsutamise lugu väikestele poistele
«Kuidas taltsutada lohet» oli kinolinal 3Ds vaadates vähemalt alla nelja-aastase tüdruku jaoks hirmutav. Telerist vaadates pole lugu nii hirmus ja muutub sümpaatsemaks, kui teismeealine viikingiks pürgiv peategelane lohega sõprust teeb ning põnevaid lende ette võtab. Haarav animaseiklus väikestest viikingitest on väga vahva vaatamine emale-isale ja usutavasti kõigile poistele ning natuke suurematele tüdrukutele. Ei puudu ka romantikaliin väikeste viikingite vahel ning mõistagi palju eri suuruses ja värvi lohesid. Filmi eestindasid Mikk Jürjens, Raimo Pass, Tõnu Oja jt.

«Eesti vanad lastelaulud 5»
Läbi aegade tuntud lastelaulud kõlavad Ülenurme laulustuudio laste esituses lihtsalt ja rõõmsalt, idee ja seaded Tajo Kadajaselt. Plaati kuulates sain üsna kiirelt aimu sellestki, millised laulud on alla nelja-aastase piiga lasteaiarepertuaaris. Toredaim elamus oli koos tüdrukuga kaerajaani laulmine ja tantsimine, mille ta hoobilt omaks võttis ja hiljem rõõmuga koos õega kordas.


«Muinasjutulaegas»
Lasteplaadil kuuleb Tõnu Raadiku seni avaldamata heatujulisi lastelaule Leelo Tungla ja Heiti Kenderi sõnadele, mida esitavad Musamari koorikooli laululapsed. Plaadil leidub nii muinaslugu, loodusest ja muusikast pajatavaid laule, aga ka lasteelu olulisi askeldusi mängudest uinumiseni.


«Päkapikula»
Päkapikulas leidub palju allteksti! Kellegi vaikimine, millegi ärakeelamine, ähvardavad ohud Kolli kehastuses... Tekib naiivne küsimus, et kas selliseid saateid pidimegi me siis väiksena vaatama? Laulud iseenesest on armsad, ja kui alltekst kõrvale jätta, siis on nende päkapikkude toimetamised täitsa huvitavad – mõni peab enne laste juurde minemist suisa eksami andma! Lood on kirja pannud Priit Aimla, Tõnu Naissoo muusikale loodud laule saab plaadilt ka eraldi vaadata-kuulata. 1981. aastal valminud lastelavastuses esinevad Ivo Eensalu, Lauri Nebel, Guido Kangur, Arvo Kukumägi jt.

«Pöial-Liisi»
Plaadi esitlusel nuku- ja noorsooteatris astus tantsude ja laulude vahepeal jutuvestjana üles väike Elenor Traute Plagemann, kes plaadilgi teksti loeb. Venno Loosaar lubas selle tubli tüdrukuga järgmisena tuntumad eeposed ette võtta. Muusikaline jutt ise kõlab aga nagu noorte rokkmuusikal. Tekst sobib ka väiksematele, muusika pakub rohkem kooliealistele. Venno Loosaare muusikalises kuuldemängus esinevad Iiris Vesik, Märt Avandi, Elenor Traute Plagemann jt. Laule esitavad Meero Muusiku laululapsed.

«Klaabu»
«Klaabu» on üks neist heliraamatutest, mis paralleelselt elab oma elu teatrilaval. Suure osa emotsioonist saab kätte ka plaadi vahendusel, sest hästi pääseb esile Jaagup Kreemi ja Tiit Kikase fantastiline muusika. Avo Paistiku raamatu mugandas ja luges teksti Jaagup Kreem. Juurde võib sirvida spetsiaalselt etenduse jaoks välja antud «Klaabu» raamatu taastrükki.

«Tähe-Täpsi seiklused muinasjutumaal»
Kümme aastat tagasi helikassettidel ilmunud lood jõudsid CD-le. Lugude kangelaseks on vallatu tähepõngerjas, kes oma väikeseid sõpru uneseiklustele viib. Tähe-Täpsi lugusid esitab näitleja Kärt Tomingas. Muinasjutulist tunnet loob kaunis muusika tausta ja vahelugudena. Unejuttudeks mõeldud lood sobivad kuulata ka niisama.

«Õnneseen»
Kui lastesaadete klassika varamust pärit laulud nende algupärases esituses tekitavad nostalgiat ja äratundmist eelkõige praegustes täiskasvanutes, siis laste endi laulduna on need lood ajatumad. Vastavalt plaadi nimele kiirgab sellelt õnnetunnet ja soojust. Paari tosina laulu hulgast leiab näiteks vanad armsad «Postikana laulu», «Äpu näärilaulu» ja «Mõmmi laulu». Tõnis Kõrvitsa 24 lastelaulu esitavad Eesti Raadio laululapsed.
-----------------------------------------------------

Kui suur on tänavu huvi lastele mõeldud plaatide ja filmide vastu ning millised neist on ostjate lemmikud?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles