Turistid Egiptuse tapjahai pärast ei muretse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päev pärast seda kui hai ­vigastas kolme vene ja üht ukraina turisti, püüti merest välja paarimeetrine hai ja kohalikud võimud teatasid, et süüdlane on tabatud. Kolm päeva hiljem tappis hai aga sakslannast turisti. Õiget tapjahaid pole siiani kätte saadud.
Päev pärast seda kui hai ­vigastas kolme vene ja üht ukraina turisti, püüti merest välja paarimeetrine hai ja kohalikud võimud teatasid, et süüdlane on tabatud. Kolm päeva hiljem tappis hai aga sakslannast turisti. Õiget tapjahaid pole siiani kätte saadud. Foto: AFP / Scanpix

Kuigi Sharm el Sheikis inimesi rünnanud tapjahaid pole tabatud, avati kuurordi rannad esmaspäeval taas ujumiseks. Eesti reisikorraldajad ja turistid usuvad, et hai on piirkonnast lahkunud.
 


«Praegu panevad sukeldujad vette kaitsetokke, et haid kaldale lähedale ei saaks. Võrke panna ei saa, sest siin on korallid,» kirjeldas Estouri reisiesindaja Elina Aavik olukorda Sharm el Sheikhis, kus puhkavad paljud Eesti turistid.

Kuni esmaspäevani oli vetteminek keelatud 40 kilomeetri pikkusel rannajoonel – Sharm el Mayast Nabq Bayni välja. Nüüd on rannad taas avatud. Viimane hairünnak oli 5. detsembril, mil hukkus eakas sakslanna. «Arvatavasti on hai lahest lahkunud,» ütles Aavik.

Päris veendunud kohalikud võimud selles siiski ei ole. Merel õõtsuvad valvepaadid, kust radaritega vett kammitakse, et hai lähenemisel ujujaid hoiatada.

Suur, vana ja seniilne hai

Kuigi möödunud nädalatel tuli teateid, et tapjahai on kinni võetud, selgus varsti, et teated oli ennatlikud. «Need olid lihtsalt haid, kes sööda peale välja tulid. Õige tapjahai ujub veel ringi,» nentis Aavik.

Praeguseks arvatakse, et tegu on väga suure, vana ja haige pikkuim-hallhaiga. «Ta on nii vana, et sukeldujad arvavad, et ta on seniilne,» rääkis Aavik. Ta lisas, et tapjahaiks peetav mereelukas on kindlasti üle kolme meetri pikk. «Aga nüüdseks on ta lahkunud. Teda ei ole enam siin,» kinnitas Estouri reisiesindaja veendunult.

Rahulik oli eile olukord ka rannas. Sharm el Sheikhis viibiv Postimehe töötaja Marko Püüa rääkis, et kuigi inimesi on hoiatatud, suhtutakse rannas ohutusnõuetesse üsna leigelt. «Rahvas on Egiptuses kogu aeg snorgeldanud ja ega neile vist olukorra tõsidus enne kohale ei jõua, kui kellelgi jälle käsi küljest ära on,» märkis Püüa. Ta märkis, et kohalikud on hai pärast isegi rohkem mures kui turistid, kes ennastunustavalt vees solberdavad.

«Kui keegi kaldast enam kui 50 meetri kaugusele läheb, kuuleb rannavalvurite vilet,» sõnas Püüa. «Inimesed, kes siin randa haldavad, vahepeal karjusid, et shark, shark (inglise keeles hai – toim), ja siis vaatasid kõik mere poole,» lisas ta. Haid siiski näha pole olnud.

Reisibüroode ja -korraldajate sõnul ei raugenud eestlaste huvi Sharm el Sheikhi vastu ka n-ö haipaanika tõttu.

Hai turiste ei huvita

Go Adventure reisibüroo reisikonsultandi Lauri Laane sõnul on tšarterreisid kõik välja müüdud. «Tegelikult inimesed ei küsigi eriti ega tunne huvi, kus ja kuidas ujuda saab või mis haidega toimub,» rääkis Laan ja lisas, et kui rannad olid ujumiseks suletud, viisid kohalikud hotellid kliente bussidega ohutumatesse randadesse, kus sai ujuda. Kogemustega sukeldujatele oli sukeldumine lubatud aga peaaegu kõigis sukeldumiskohtades.

Hairünnakud algasid Sharm el Sheikhis detsembri alguses. 1. detsembril ründas hai üksteise järel nelja turisti – kolme venelast ja ühte ukrainlast, kes pääsesid vigastustega. 5. detsembril hukkus hai lõugade vahel 71-aastane sakslanna.

Egiptuse kuurordis Sharm el Sheikhis aastaid sukeldumisinstruktorina tööd teinud Rasmus Lehe on öelnud, et hairünnakud turismipiirkonnas on ebatavalised. Viimati oli Sharm el Sheikh tavatult käituva haiga hädas umbes viis aastat tagasi.

Miks hai inimesi ründab?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles