10 uudist, mida võiksid teada: esmaspäev, 8. veebruar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. Kuurordi asemel õpetatakse, kuidas toime tulla

    50 inimest on saanud sotsiaalkindlustusametilt kirja, et nad ei saa enam sotsiaalset rehabilitatsiooni ehk tihtipeale lõõgastavat puhkust mõnes sanatooriumis. Need on inimesed, kes taotlesid esimestena uue eelhindamise korra järgi seda riigi poolt üle kümne aasta pakutud abi.

    OLULIST

    • Sotsiaalkindlustusameti andmeil on uuel aastal enamikule eitava vastuse saanutele soovitatud pöörduda hoopis tervist parandavasse taastusravisse või siis konkreetse abi saamiseks kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja poole.

    • Praegu tegutseb Eestis 130 rehabilitatsiooni pakkuvat asutust, on suuri ja väikseid. Uue korra järgi ei ole asutustel enam aastaseid kindla summaga lepinguid, vaid inimesed nö liiguvad koos rahaga ning saavad vabamalt valida sobiva asutuse.

    Mis on sotsiaalne rehabilitatsioon ja kes seda vajab loe postimees.ee-st

  2. Raskes avariis hukkus liinibussijuht

    Traagiline bussiavarii Ida-Virumaal Rannapungerjal. Foto: Marianne Loortis / Virumaa Teataja

    Täna kella ühe paiku põrkasid Ida-Virumaal Jõhvi-Tartu maantee 52. kilomeetril kokku reisibuss ja veoauto, hukkus roolis olnud bussijuht, 13 reisijat said raskelt viga.

    OLULIST

    Üliraskest liiklusõnnetusest loe postimees.ee-st

  3. Tänasest saab tutvuda tuludeklaratsiooni andmetega

    Tuludeklaratsioon. Foto: Sander Ilvest

    Maksu- ja tolliamet annab teada, et alates tänasest kuni 10.veebruarini on e-maksuametis/e-tollis võimalik tutvuda tuludeklaratsiooni eeltäidetud andmetega.

    OLULIST

    • EMTA rõhutab, et kui andmed puuduvad või erinevad isikule teadaolevatest andmetest, tuleb ühendust võtta väljamakse tegija või kulu saajaga ning paluda andmed maksu- ja tolliametile esitada või juba esitatud andmed parandada.

    • Tuludeklaratsiooni saab esitada ametile alates 15. veebruarist kuni 31. märtsini 2016. Tulumaksu tagastamine e-maksuametis/e-tollis deklaratsiooni esitanud klientidele algab 29. veebruaril.

    Tuludeklareerimise hooaja avamisest loe postimees.ee-st

  4. Tallinna Ülikooli rektorina jätkab Tiit Land

    Tallinna Ülikooli rektoriks sai ülikooli viis aastat juhtinud Tiit Land. Foto: Liis Treimann

    Täna kogunes Tallinna Ülikooli (TLÜ) valimiskogu, et ülikoolile järgmiseks viieks aastaks rektorit valida. Rektoriks saab ülikooli viis aastat juhtinud Tiit Land.

    OLULIST

    • Täna kell 14 kogunenud valimiskogu koosnes ülikooli senati liikmetest, ametikohale valitud professoritest, juhtivteaduritest ning üliõpilaskonna volikogu poolt valitud üliõpilaste esindajatest. Valimiskogu liikmeks on ka kuratooriumi liige, kes on andnud oma valmiskogu töös osalemiseks.

    • Tiit Land sai hääletusel 65 häält ja Hannes Palang 29 häält.

    Tallinna Ülikooli rektorivalimisest loe postimees.ee-st

  5. Lastehaiglasse sattus kriitilises seisus laps, kes kaalus vaid kuus kilo

    Ka hea ema ei pruugi alati aru saada, et lapse tervisega on midagi lahti. Foto: Jörg Lange / picture-alliance / Scanpix

    Lastehaiglasse sattus toitmishäiretega kriitilises seisus pooleteiseaastane laps, kes kaalus vaid kuus kilo.

    OLULIST

    • «Emal oli juba kuus last, kõik kõhnakesed – ta ei osanud arvatagi, et väikseim laps on kidurake hoopis haiguse tõttu,» ütles Tallinna Lastehaigla sotsiaaltöötaja Karin Agrov.

    • «Kõige suuremad probleemid esimestel elunädalatel on see, et laps ei saa rinnast piima kätte või pole ema selgeks saanud, kuidas täpselt last toita. Kui nad haiglasse jõuavad, on nad sünnikaalust palju kaotanud.»

    Arstivisiidi vajalikkusest vastsündinute koju loe postimees.ee-st

  6. Tartu skvotterite majast leiti mehe surnukeha

    A.Haava tänaval asuv endise riigivanema Jaan Tõnissoni maja, kus elavad juba mõnda aega skvotterid. Foto: Margus Ansu

    Anna Haava tänaval asuvast tuntud skvotterite pesapaigast leiti täna hommikul keskealise mehe surnukeha. Politsei teatel puudusid laibal vägivalla tunnused.

    OLULIST

    • Esialgse info põhjal oli majas eile suurem pidu olnud, kus tarvitati ka kõvasti alkoholi. «Seltskond, kes pidutses, vaatas õhtul, et mees jäi magama. Hommikul leiti ta samas asendis.»

    • Politseile teadaolevalt oli mehe näol tegu poolakaga, kes saabus Tartusse eelmise aasta sügisel. «Mees oli öelnud, et tahtis Eesti talve näha,» lausus Peitel.

    Poolakast, kes Eesti talve üle ei elanud loe postimees.ee-st

  7. Nordic Aviation meelitas tippjuhi airBalticust üle

    Nordic Aviation Groupi lennuk. Foto: Liis Treimann

    Detsembri lõpuni Läti odavlennufirma airBaltic Eesti haru ning kaheksa riigi maapealse teeninduse juhina töötanud Tiina Riismandel on aasta algusest ametis riikliku lennukorraldaja Nordic Aviation Group teenindusjuhina.

    OLULIST

    • «Olin airBalticus lisaks Eesti filiaali juhataja positsioonile kuus aastat ka maapealse teeninduse juht kaheksas erinevas riigis – Eesti, Soome, Rootsi, Ühendkuningriik, Šveits, Belgia, Ungari, Itaalia –, mis andis mulle mitmekülgset teavet ja kogemust teenindusvaldkonnas, lisaks kõigele muule.»

    • Riismandel asus airBalticu maapealse teeninduse juhiks 2009. aastal, Eesti haru juhiks sai ta 2014. aasta alguses. Enne airBalticusse tööle asumist töötas ta kümme aastat Estonian Airis vahetusevanemana ning enne seda Tallinna lennujaamas.

    Nordic Aviation Groupi tööjõutäiendusest loe postimees.ee-st

  8. Uurija: USAs tegutseb Madoffi afäärist suurem püramiidskeem

    Sõltumatu finantspettuste uurija Harry Markopolos USA Kongressis Madoffi afääri kohta selgitusi jagamas. Foto: Nico Doldinger / NYT /Scanpix

    USAs on praegu tegutsemas kolm suurt Ponzi skeemi, üks neist isegi suurem kui 2008. aastal paljastatud 18 miljardi dollarine Bernie Madoffi püramiidskeem, vahendab tuntud Ponzi skeemide uurija Harry Markopolose juttu ABC News.

    OLULIST

    • Madoffi arreteerimise kohta ütles Markopolos, et rõõmu ta selle üle ei tunne. «Võimatu on tunda rõõmu, arvestades, mis juhtus skeemi ohvritega ja kui palju elusid ruineeriti.»

    • «Neid ei saa peatada,» märkis ta. «Igaüks tahab uskuda finantsvaldkonna Pühasse Graali, riskivabasse tootlusse, ja nii nad jätkavadki Ponzi skeemidesse investeerimist.»

    Püramiidskeemide paljastamisest loe postimees.ee-st

  9. Karm nimekiri: IAAFilt teenisid keelu Isinbajeva ja veel tuhanded Venemaa sportlased

    Jelena Isinbajeva. Foto: Scanpix

    Venemaa uudisteagentuur TASS teatas täna, et Rahvusvaheline kergejõustikuliit (IAAF) on avaldanud nimekirja Venemaa sportlastest, kes ei tohi rahvusvahelistel võistlustel osaleda. Kokku on nimekirjas 4027 kergejõustiklast.

    OLULIST

    • TASSi väitel avaldas IAAF nimekirja täna hommikul ning juurde lisati, et tegemist pole lõpliku loeteluga, vaid senised 4027 nime võivad saada veel täiendust. IAAFi selgitusel koostati nimekiri Venemaa kergejõustikuliidult saadud nimede põhjal.

    • Venemaa alaliit on endiselt Rahvusvahelise kergejõustikuliidu ridadest välja visatud, sest Rahvusvahelise Antidopinguagentuuri (WADA) mahuka raporti järgi on paljudel Venemaa sportlastel dopingukahtlus.

    Teisi keelu saanud Venemaa kergejõustiklasi vaata postimees.ee-st

  10. Suur osa helkureid jätab pimedas hätta

    Kuigi päevavalguses küütlesid kõik katses osalenud helkurid kenasti, selgus lähemalt uurides, et suurem osa neist ei pruugi jalakäija elu pimedas päästa. 

    OLULIST

    • «Helkurite juures ei kontrollita ainult nende helkivust, need peavad läbima ka kratsimis- ja veeproovi, aga ükski kangast toode ei läbi veeproovi,» selgitas Saarniit populaarset käsitööhelkurit silmitsedes.

    • Pealinna ühe linnaosa logoga plasthelkur osutus testlambiga uurides üsna kasutuks, sest osa sellest ei peegeldanud üldse valgust tagasi. «Plastikhelkurit ostes tuleb usaldada pakendil olevat märgistust, aga sageli on see siiski petukaup,»

    Suurest helkurite testimise loost loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles