Välisministri kabinetti saab pealt kuulata (3)

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Graafik: PM

Kaks aastat pärast Urmas Paeti ja Catherine Ashtoni kurikuulsat telefonikõnet Maidani snaipritest, mida pealt kuulati, on välisministeeriumi juhtkonna ruumidest osa vaenulikele eriteenistustele endiselt pealtkuulatavad.

«Me tegeleme selle teemaga,» tunnistab välisministeeriumi diplomaatilise julgeoleku osakonna peadirektor Andres Kangur. Ta räägib ministeeriumi turvatsooni laienemisest juhtkonna tööruumidesse. Samuti ülitundliku infoga töötavates sise- ja kaitseministeeriumis on nii juba aastaid.

Kangur on ametnik, kes teab luuramisega kaasnevaid ohte seestpoolt, sest ta on eriteenistusest pärit. Välisministeeriumisse asus ta kaitsepolitseist tööle umbes kaks aastat tagasi, kui tema eelkäija Pavel Kotkin – samuti kapo ja välisluure töökogemusega – korruptsiooniskandaaliga päevapealt lahkus.

Enne Kangurit olevat «välisminnis valitsenud selles asjas paras bardakk», ütleb üks luureala tippasjatundja Eestis. Või nagu teine valdkonna tipptegija mainib – välisministeeriumile on korduvalt räägitud, et tehku juhtkonna tööruumid ometi kord turvaliseks, kuid neid ei paistnud see varem eriti huvitavat.

Nüüd on asi muutumas paremuse suunas. Ja see pole kuidagi seotud sellega, et välisministeeriumis on teist kuud kantsleriametis endine välisluure juht Rainer Saks. Kuigi vaevalt et see asjale kahjuks tuleb.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles