Kohus ei lubanud Edgar Savisaart tagasi linnapea kohale (6)

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanade jõulukuuskede põletamine Lasnamäel. Rahvast käis tervitamas Edgar Savisaar.
Vanade jõulukuuskede põletamine Lasnamäel. Rahvast käis tervitamas Edgar Savisaar. Foto: Mihkel Maripuu

Harju maakohus otsustas täna jätta korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatava Keskerakonna juhi Edgar Savisaare kõrvaldamise Tallinna linnapea ametikohalt muutmata.

Uuesti saab Savisaar taotleda tema ametist kõrvaldamise põhjendatuse kontrollimist alles nelja kuu pärast.

Eeluurimiskohtunik asus seisukohale, et kahtlustatava Edgar Savisaare kõrvaldamine kriminaalmenetluse ajaks Tallinna linnapea ametikohalt on jätkuvalt põhjendatud, kuna on küllaldane alus arvata, et kahtlustatav võib Tallinna linnapea ametikohal edasi töötades asuda mõjutama tema alluvuses töötavaid ja temast tööalaselt sõltuvaid isikuid, kes on kriminaalasjas tunnistajad.

Andmata hinnangut kriminaalasjas kogutud tõenditele ja tegemata otsust isiku süüküsimuses, nentis kohus, et kontrollides kriminaalasja materjale on käesoleval hetkel tegemist piisavalt põhistatud kuriteokahtlusega.

«Ühtlase õiguspraktika seisukohalt jääb silma, et Tallinna Sadama kriminaalasjas tühistati pärast tunnistajate ülekuulamist kahtlustatavatele kohaldatud tõkendid, käesolevas asjas aga mitte.

Kohus asus seisukohale, et kahtlustatava ametist kõrvaldamine on ka käesolevas menetlusetapis jätkuvalt põhjendatud ja proportsionaalne.

Edgar Savisaare kaitsja vandeadvokaat Oliver Nääs kinnitas, et kaitsjate seisukohalt on Edgar Savisaare ametist kõrvaldamise meetme jätkuv kasutamine põhjendamatu. Kaitsepolitseiametil on tema sõnul olnud võimalik kõik tunnistajad üle kuulata ning seda on kohtumääruse kohaselt ka tehtud.

«Arvestades, et ka uurijale valeütluste andmine on kriminaalkorras karistatav, peaks tunnistajate ütlused olema tänaseks piisavalt kindlustatud. Kohus aga leidis, et tunnistajate puhul tekib tõend alles pärast kohtus ütluste andmist,» märkis Nääs ja lisas: «Ühtlase õiguspraktika seisukohalt jääb silma, et Tallinna Sadama kriminaalasjas tühistati pärast tunnistajate ülekuulamist kahtlustatavatele kohaldatud tõkendid, käesolevas asjas aga mitte.» 

Kaitsjate hinnangul põhjendamatu meede

Nääs lubas, et nad esitavad asja läbi vaatamiseks uue taotluse kohe, kui see on võimalik. «Tuletan meelde, et oleme esitanud kaebuse ka Euroopa Inimõiguste Kohtule, milles palume tuvastada ausa menetluse põhimõtte rikkumine, sest kaitsjatel pole võimaldatud tutvuda ametist kõrvaldamise aluseks olevate tõenditega. Tõenditega ei võimaldatud tutvuda meil ka nüüd läbiviidud kontrolli raames,» teatas Nääs.

Prokuratuur on seisukohal, et Edgar Savisaare kõrvaldamine linnapea ametikohalt on jätkuvalt vajalik ja põhjendatud.

Riigiprokurör Laura Vaik ütles, et sellega on juba varem nõustunud nii maakohus kui ringkonnakohus ning seda pärast kriminaalasjas kogutud tõenditega tutvumist. «Ringkonnakohus leidis seejuures, et Savisaarele ametialaselt allunud tunnistajate ütluste objektiivsuse tagamine ei ole antud juhul saavutatav muu, vähem koormava abinõuga,» märkis Vaik.

«Mõistame selle kriminaalasja olulisust ja suurt avalikku huvi ning teeme kõik endast oleneva jõudmaks süüdistuseni nii kiiresti kui võimalik, kuid järeleandmisi uurimise kvaliteedis me teha ei tohi. Kinnitan, et aktiivne töö selle kriminaalasja uurimisel käib iga päev,» lisas Vaik.

Riigiprokurör vaidles esmaspäeval kinniste uste taga toimunud istungil vastu kaitsjate taotlusele tühistada Savisaare ametist kõrvaldamine ja palus kohtul jätta taotlus muutmata.

Kaitsjad vaidlustasid veebruari algul Edgar Savisaare linnapea ametist kõrvaldamise. Kaitsjad on seisukohal, et meede tuleks tühistada ja Edgar Savisaar tagasi ametisse ennistada.

Vandeadvokaat Oliver Nääs leidis, et neli kuud on olnud piisavalt pikk aeg, et üle kuulata kõik kriminaalmenetluse tunnistajad. «Nelja kuu jooksul ei ole olnud ühtegi etteheidet Edgar Savisaarele, et ta oleks tunnistajaid mõjutanud, mistõttu me ei usu, et oht selleks, et ta seda teeks reaalselt edaspidi, oleks suur, nii nagu prokuratuur väidab,» selgitas ta.

Nääs esitas eelmisel reedel Savisaare ametist kõrvaldamisega seoses kaebuse ka Euroopa Inimõiguste Kohtule.

Harju maakohus rahuldas riigiprokuratuuri taotluse ja kõrvaldas Savisaare ametist mullu 30. septembril. Harju maakohtu ja Tallinna ringkonnakohtu määrused Savisaare Tallinna linnapea ametist kõrvaldamise kohta jäid lõplikult jõusse detsembri alguses, kuna riigikohus ei võtnud Savisaare kaitsja määruskaebust siis menetlusse.

Tallinna linnavolikogu kaebuse alusel Tallinna linnapea Edgar Savisaare ametist kõrvaldamist vaaginud riigikohus leidis 15. jaanuaril, et see oli Savisaare korruptsioonikaasust arvestades igati pädev meede.

Kriminaalasjas esitatud kahtlustused

Savisaarele on esitatud kahtlustus korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar eelmisel ja üle-eelmisel aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Savisaart kahtlustatakse neljas altkäemaksu võtmise episoodis, mis puudutavad rendilepingu põhjendamatut pikendamist, puuduva ehitusloaga seotud ehitustööde jätkamist, kruntide vahetamist ja hankemenetlust.

Lisaks Savisaarele ning nii altkäemaksu andmisele kui võtmisele kaasaaitamises kahtlustatavale Tallinna linnavolikogu esimehele Kalev Kallole esitati kahtlustus veel viiele inimesele, kel lasub kahtlus altkäemaksu andmises või vahendamises. Kahtlustuse said Porto Franco OÜ suuromanik Hillar Teder, Silikaat Grupi omanik Vello Kunman, tema nõunik ja endine tipp-poliitik Villu Reiljan, ehituskontserni Rand & Tuulberg suuromanik Aivar Tuulberg ning ettevõtja Alexander Kofkin.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles