Keskerakond nõuab Michalilt maanteede libedusetõrje osas aru

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soolapuistur tööhoos.
Soolapuistur tööhoos. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon edastas täna majandus- ja taristuminister Kristen Michalile arupärimise, millega nõutakse vastuseid küsimustele, mis puudutavad libedusetõrjet ja talvist hooldust riigimaanteedel. 

Riigikogu majanduskomisjoni keskerakondlasest liikme Erki Savisaare hinnangul on arusaamatu, kuidas on võimalik, et ministeerium on viis aastat tagasi andnud välja määruse, millega hakkasid kehtima rangemad talihoolde nõuded, ent sellest hoolimata leidub piirkondi, kus reegleid ei täideta.

Erki Savisaar tõi välja, et viimastel päevadel on Eesti rahvas kuulnud mitmeid uudiseid liiklusõnnetustest, mis on olnud vähemalt osaliselt tingitud väga kehvadest teeoludest. Näiteks ööl vastu esmaspäeva põrkasid Rannapungerja külas Jõhvi-Tartu maanteel kokku reisibuss ja veoauto, mille tagajärjel hukkus roolis olnud bussijuht, lisaks sai 13 inimest vigastada.

Foto: Alar Truu / Õhtuleht

Keskerakondlane tõdes, et Tartu-Jõhvi maantee kuulub nende teede hulka, kus kehtib kõrgeim seisundiaste ning teel on juba viis aastat kehtinud rangeimad teehooldusnõuded, aga maanteeameti ja teehooldusfirma leping nendega ei arvesta. «Nagu näeme, võib aga nõuete eiramine tuua endaga kaasa traagilisi tagajärgi,» sõnas ta pressiteate vahendusel.

Savisaar lisas, et tihtipeale süüdistatakse liiklusõnnetuste puhul autojuhte oludele mittevastava sõidukiiruse valimises ning ka karistused on tema hinnangul kiired järgnema. «Kui aga eksib riik, ei vastuta justkui keegi. Määrus on kehtinud viis aastat, kuid siiani pole suudetud tegelikkust nõutuga kooskõlla viia. See ei ole aktsepteeritav, eriti oludes, kus tegemata töö ohustab otseselt inimeste elusid,» sõnas riigikogulane.

Erki Savisaare hinnangul peitub põhjus rahapuuduses. Ta juhtis tähelepanu asjaolule, et viis aastat tagasi pandi peale küll uued nõuded, kuid maanteeametile täiendavaid vahendeid ei eraldatud. «Miks talitas valitsus järjekordselt seesuguselt, et koormised pandi peale, kuid abi nende teostamiseks ei antud? Nii on võimatu nõudeid ellu viia. Ma loodan, et minister oskab meie küsimustele vastuseid anda.»

Tänasel Vabariigi Valitsuse liikluskomisjoni istungil andis maanteeamet ülevaate teehooldusest ning erinevatest seisundinõuetest ning kehtivatest lepingutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles