Vaher: riigireetmise karistust tuleks tõsta eluaegse vangistuseni

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viru vangla kamber
Viru vangla kamber Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Riigikogu õiguskomisjoni esimehe Ken-Marti Vaheri sõnul tuleks kaaluda riigireetmise eest ette nähtud karistuse ülemmäära tõstmist eluaegse vangistuseni.

Praegu on kohtul riigireetjat võimalik karistada 3- kuni 15-aastase vangistusega ning järgmine aste oleks juba eluaegne vangistus, sest 30-aastast vangistust Eesti karistusseadustik ette ei näe, vahendasid ERR Uudised Vaheri sõnu.

Karistuse arutamise puhul tuleb Vaheri hinnangul arvesse võtta riigireetmisega seotud suurt kahju ja ka lääneriikide eeskuju sarnaste kuritegude käsitlemisel.

Ta soovitas lisaks üle vaadata tervikuna riigivastaste kuritegude peatüki (Eesti vabariigi iseseisvuse vastu suunatud vägivaldne tegevus, üleskutse kuriteo toimepanemisele Eesti vabariigi vastu, salakuulamine jms).

Justiitsministeeriumi nõunik Ülle Eelmaa aga leiab, et võrreldes teiste süütegude eest ette nähtud karistustega, on praegune vangistuse määr riigireetmise eest piisav.

Samuti tõi ta välja, et 2004. aastal on riigireetmise karistuse ülemmäära juba tõstetud 12 aastalt 15 aastani.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles