10 uudist, mida võiksid teada: neljapäev, 11. veebruar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. «Ma loodan, et sind vägistatakse»

    Rassistlikult meelestatud seltskond peab internetis ähvarduskampaaniat, mis ulatub Facebooki sissekannetest telefonikõnede ja ähvardussõnumiteni. Küberahistajate sihtmärgiks võib saada igaüks, kes julgeb võtta sõna võõraviha vastu. Toome teie ette neli lugu.

    OLULIST

    • Paistab, et foto on sotsiaalmeediasse riputanud isik, kes kasutas nime Reigo Vali. Tegelikult kirjutatakse ta perekonnanimi ä-ga ja tegu on varem naise vastu kasutatud füüsilise vägivalla eest kohtulikult karistatud isikuga, kes leidnud internetis aega paljude inimeste kiusamiseks.

    • Peagi jõudis postitus suletud kommuuni «EKRE Sõprade Klubi». Sinna kuulub üle 3300 inimese, kellest lõviosa ei ole järgneva ahistamisega seotud. Grupist tuli aga hulk inimesi Ergiga rääkima. «Reigoga võrreldes rääkisid kõik normaalset juttu,» meenutas ta.

    Sõimukapaaniatest veebis loe postimees.ee-st

  2. PKC Grupp sulgeb Eestis tootmise ja koondab 613 inimest

    Koondamine PKC Eesti tehases. Foto: Mihkel Maripuu

    Autotööstusele juhtmeköidiseid valmistav rahvusvaheline PKC Grupp sulgeb 2017. aasta märtsis Eestis tootmise ja koondab aasta jooksul 613 töötajat. 

    OLULIST

    • Koondamise ajagraafik on praegu täpsustamisel ja sõltub tootmise siirdamiste graafikust PKC tehastesse Leedus ja Venemaal. PKC Eesti annab hetkel tööd 707 inimesele.

    • Paldiski linnast käib tööle 86 inimest, Vasalemma vallast 70 inimest, Tallinnast 35 inimest, Nissi vallast 33 inimest, Haapsalu linnast 26 inimest ja Padiselt 22 inimest. Mujalt käib vähem inimesi tööl.

    Suurkoondamisest PKC Grupis loe postimees.ee-st

  3. Norra ilmaportaal ennustab Eestisse tuleva nädala neljapäevaks krõbedat külma

    Norra ilmaportaal lubab tulevaks nädalaks Eestis külmakraade. Foto: Scanpix

    Norra ilmaportaali Yr.no andmetel läheb järgmise nädala keskpaigast Eestis ilm korraks järsult külmaks, neljapäeva päeval peaks mõnel pool Harjumaal tulema kuni 18 külmakraadi.

    OLULIST

    • Järgmise nädala kolmapäeva õhtul peaks Tallinnas tulema juba 11 kraadi külma, ööl vastu neljapäeva -15 ning neljapäeva hommikul ja päeval koguni 16 kraadi külma. Mõnel pool Harjumaal on veelgi külmem, näiteks Keilas -17 ja Sauel -18 kraadi.

    • Eesti ilmateenistuse kuuprognoosi kohaselt on veebruari keskmine õhutemperatuur normist kõrgem (norm -6,0 kuni -1,8 kraadi).

    Ilmauudiseid loe postimees.ee-st

  4. Kaljurand: me ei suuda oma saatkondade võrgustikku enam üleval pidada

    Eesti välisesindused. Foto: Välisministeerium

    Välisminister Marina Kaljuranna sõnul tuleb lähiajal tõsiselt mõelda Eesti saatkondade sulgemisele, sest praegust saatkondade võrgustikku ei suuda riik enam hoida.

    OLULIST

    • Kaljurand ütles täna riigikogus toimunud välispoliitika arutelul, et lähiajal vaadatakse üle nii välisministeeriumi funktsioonid kui struktuur. Tema sõnul tuleb tõsiselt mõelda ka saatkondade sulgemisele.

    • Kaljurand lubas, et seda, milline saab saatkondade võrgustik olema, arutab ta lähiajal nii riigikogu väliskomisjoni kui valitsuse liikmetega.

    Eesti saatkondade tulevikust loe postimees.ee-st

  5. Tõnis Saarts: meie erakondade tippude mõtteavaldusi lugedes läheb meel kurvaks

    Tõnis Saarts. Foto: Peeter Langovits

    Politoloog Tõnis Saarts luges läbi Eesti erakonnajuhtide Postimehes ilmunud visiooniartiklid ning nendib, et neist vaatab vastu kolklik maailmavaade ja pigem läinud sajandisse kuuluvad seisukohad.

    OLULIST

    • Meeldib see meile või ei, aga praegused riigid peavad paratamatult oma suveräänsust jagama ehk on teisisõnu eri rahvusvaheliste ja regionaalsete ühendustega (nt EL, NATO, IMF, WTO jt) niivõrd tugevalt seotud, et täiesti omatahtsi otsustamine on paljudes poliitikavaldkondades muutunud peaaegu võimatuks.

    • Mart Helme arvab, et sündimuse saaks hoobilt üles viia, kui kustutada laste sünni puhul noorte perede pangalaenud ning vähendada üksikisiku tulumaksu iga sündinud lapse kohta viis protseti. Kui see oleks nii lihtne, siis miks on tema poolt eeskujuks toodud Ungaris sündimus endiselt väiksem kui Eestis?

    Tõnis Saartsi kriitikat erakonnajuhtide ideede kohta loe postimees.ee-st

  6. Putini lennuk lendas üle Eesti

    Venemaa President Vladimir Putin lennukis. Foto: Reuters / Scanpix

    Venemaa presidendi Vladimir Putini lennuk lendas täna hommikul läbi Eesti õhuruumi, sisenedes riiki Lõuna-Eestist ja väljudes õhuruumist Lääne-Eesti saarte kohalt Läänemerele.

    OLULIST

    • Lennuliiklusteeninduse ASi kommunikatsioonijuht Elis Mäeots ütles Postimehele, et hea tava järgi aeronavigatsioonilise teenuse pakkujad selliste lendude toimumist ja mittetoimumist ei kommenteeri.

    • Lennuliiklusteeninduse kommunikatsioonijuhi sõnul puudub statistika, kui sageli välisriikide riigipead Eesti õhuruumi läbivad.

    Naaberriigi presidendi õhusõidust üle Eesti loe postimees.ee-st

  7. Kremli-meelne ajakirjanik Giulietto Chiesa kaotas kohtuvaidluse Eesti riigiga

    Itaalia ajakirjanik ja endine europarlamendi liige Giulietto Chiesa, kellele kehtestati ühe kuu pikkune sissesõidukeeld. Foto: Stanislav Moshkov / Scanpix

    Tallinna ringkonnakohus ei rahuldanud täna Eestisse sissesõidukeelu saanud Itaalia Kremli-meelse ajakirjaniku Giulietto Chiesa kaebust Eesti riigi vastu.

    OLULIST

    • Kohus ei rahuldanud Chiesa kaebust varasemale tema kahjuks halduskohtus langetatud otsusele, ütles ringkonnakohtu pressiesindaja Anneli Vilu, kirjutab ERRi uudisteportaal.

    • Chiesa pole rahul siseministeeriumi poolt 2014. aasta 12. detsembril tehtud korraldusega, millega tal keelati Eestisse sisenemine ajavahemikus 13. detsembert 2014 kuni 13. jaanuar 2015.

    Kahtlase ajakirjaniku kohtuteest loe postimees.ee-st

  8. FIA andis ülivihasele Ogierile vastulöögi

    Sebastien Ogier mullu Rootsi rallil. Foto: Scanpix

    Sel nädalavahetusel kihutatakse autoralli MM-sarjas Rootsis, kus loodetud talviste tingimuste asemel valitsevad ootamatult soojad ilmastikuolud. Sarja valitsev maailmameister Sebastien Ogier oli keeruliste olude tõttu ralli toimumise suhtes üsna kriitiline, kuid Rahvusvahelise Autospordiliidu (FIA) esindajad andsid rahulolematule prantslasele vastulöögi.

    OLULIST

    • Kui mõned päevad tagasi levisid spekulatsioonid, et liiga soojade ilmade tõttu võib Rootsi ralli tänavu sootuks ära jääda, siis korraldajate otsuse järgi ralli siiski toimub, kuid lühendatud vormis ning sõidetakse 13 kiiruskatset.

    • Küll lisas FIA rallidirektor, et kui ilm peaks minema veel keerulisemaks, siis võidakse vastu võtta uus otsus: «Kui ilm läheb halvemaks, siis vaatame, mis juhtub, ja istume maha ning võime vastu võtta teistsuguse otsuse. Seni tundub aga kõik olevat hästi.»

    Rootsi ralli tulevikust loe postimees.ee-st

  9. ISISe endised seksorjad haarasid kättemaksuks relvad

    Kapten Kwestan Mohammed Ali juhendamas pešmerga sõdureid. Foto: Scanpix/AFP

    Jeziidi usulahust röövitud ja seksorjadena peetud tütarlapsed on liitunud kurdi pešmerga võitlejatega, kus naistel on oma relvastatud brigaad. Üks nende eesmärk on vabastada järgmisena Iraagi põhja osas asuv Mosuli linn ning päästa seal jätkuvalt ISISe poolt orjastatud jeziidi naised.

    OLULIST

    • Jeziidi brigaadijuht kapten Khatoon Khider ütles Fox Newsile antud intervjuus, et hetkel ootab väljaõpet ligi 500 naist. 123 jeziidi bridaagiliiget on aga juba koos pešmerga eesliinil võitlemas.

    • Kapteni sõnul saab Mosuli tagasivõtmine olema tõeline proovikivi, kuid jeziididele pole see oluline vaid strateegilistel põhjustel. «Paljud meie naistest on orjastatud just Mosulis,» sõnas ta. «Nende perekonnad ootavad neid. Meie ootame. Linna vabastamine võib aidata neil lõpuks koju pääseda.»

    Naiste sõjakäigust ISISe vastu loe postimees.ee-st

  10. Eesti balleti grand old lady Mai Murdmaa dokumentaalfilmis «Ballettmeister»

    «Ballettmeister» Foto: UMBERTO PRODUCTIONS

    Nädala lõpuni saab Postimehe Kinos vaadata portreefilmi «Ballettmeister» Eesti balleti suurnimest Mai Murdmaast.

    OLULIST

    • «Vaataja ees avaneb pilt läbi ja lõhki loomingulisest inimesest, kelles kunst põleb ereda leegiga ja kes pole ebasoodsale pinnasele ega ka vanusele vaatamata kaotanud oma aktiivsust ega särtsu, elavat huvi maailma vastu,» kirjutab Tiit Tuumalu.

    • Tantsuline dokumentaalfilm rändab kahe aasta vältel rahvusvaheliselt tunnustatud koreograafi loomingulises maailmas. Murdmaa on teejuht käsitlemaks tantsu kui meediumi, mille kaudu luua kunsti.

    Vaata filmi legendaarsest balletmeistrist Postimehe kinos

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles