Politseiprefekt pressikonverentsil: see operatsioon oli väga ohtlik

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lõuna prefektuuri kriminaalbüroo juht Meelis Saarepuu, Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa ning Lõuna politseiprefekt Tarmo Kohv andsid täna Tartus korraldatud pressikonverentsil ülevaate Viljandimaal toimunud erioperatsioonist. Postimees kajastas pressikonverentsi reaalajas.

Pressikonverents lõppes.

15.40 Kurjategijad olid relvad hankinud ilmselt mustalt turult. Politsei liikus kurjategijate kannul Tartust alates varjatult.

15.37 Politsei märkis, et etteheiteid Leedu kolleegidele neil pole. Koostöö on olnud hea. Saarepuu sõnul võib retooriliselt küsida, kas mõnel teisel riigil ei pruugi olla etteheiteid, et Eesti kurjategijad nende riikides tegutsemas käivad.

15.31 Tegu on autode vargustega, mis on koordineeritud teisest riigist, kust inimesed tulevad spetsiaalselt siia, et viia ära meie inimeste vara. Seda saab nimetada organiseeritud kuritegevuseks. Vargad on lihvinud teatud oskusi ning koostanud kindla plaani, millega siia tulla. See on väga läbimõeldud tegevus.

15.28 Oht ei ole siiski möödas. Politsei jätkuv soovitus on inimestel endal mitte sekkuda, kui nad satuvad autovarastele peale, vaid kohe sellest teatada. Politsei soovitab uute autode omanikel mõelda ka oma autole lisaseadme paigaldamise peale, mis aitab sõidukit varguse eest kaitsta.

15.27 Politsei märkis, et liikvel ei ole ainult nn nutipõlvkonna vargad, kes kasutavad seadmeid nutikate autovõtmetega autode varastamiseks. Teatud isikute käekirja hulka kuulub ka see, et nad murravad elamutesse füüsiliselt sisse ja varastavad vanema sõiduki nupuga võtme.

15.23 Seda, millisel konkreetsel eesmärgil nad just eile öösel tulid, pressikonverentsil ei kommenteeritud. «Ega siin kultuurilisest huvist ei käida ja muul viisil vaba aega veetmas ka ei käida, tullakse tegema oma tööd, milleks kuritegelik grupeering on koondunud. Seda korda meil läks paremini,» märkis Lõuna ringkonnaprokurör Aro Siinmaa.

15.18 Kuna politseil oli olemas info, et kurjategijad võivad olla relvastatud, oli politsei valmis kasutama tulirelvi. Tagaajamisele reageerisid nii K-komando, kiirreageerijad kui ka tavalised politseipatrullid. Osalesid politseinikud üle kogu vabariigi.

«See operatsioon oli väga ohtlik,» tõdes Kohv.

15.17 Läti politsei oli täna täies valmisolekus pätte teisel pool piiri vastu võtma.

15.16 Politseil oli juba enne alust olla veendunud, et isikud on relvastatud, kuna varem kinni peetud sama grupeeringu varaste juurest oli leitud relvi. See oli ka üks põhjus, miks PPA hoiatas paar kuud tagasi avalikkust, et vargad ei või mitte ainult kellegi vara ära viia, vaid nad võivad olla ohtlikud.

15.15 Täna tabatud seltskonna puhul näitas varasem videomaterjal, et nad kandsid kaasas relvi ja olid varguse käigus valmis kasutama neid autoomanike vastu.

15.12 Üks kurjategijatest sai kinnipidamise käigus haavata.

15.12 Ajakirjanik küsis pressikonverentsil politseilt tänaste sündmuste täpset kirjeldust, kuna see on «äge». Talle vastati, et ainult ägeduse pärast nad täpsemat tänaste sündmuste kirjeldust anda ei saa. Kõik tänased asjaolud vajavad veel dokumentaalset kinnitust ja kontrollimist.

15.10 Samu isikuid pole Eestis kuritegudega seoses varem kinni peetud.

15.09 Kriminaalmenetlus on käinud alates 2015. aastast. Varaste tabamiseks on toimunud iga päev väga tihe kolme piirkonna, Lõuna, Lääne ja Põhja prefektuuride ning prokuratuuride koostöö ja suhtlus. Tegu on politsei jaoks väga suure töövõiduga. Seni oli antud kriminaalmenetluse käigus kinni peetud 5 isikut, nüüd tabati veel kolm.

Seda, millised on gruppide või nn brigaadide omavahelised seosed ja kui palju isikuid siia veel tulla võib, ei saa menetluse huvides rääkida. Tänaseks on oktoobri lõpust alates kinni peetud kolm Leedu päritolu isikutega rühma. 

15.08 Ka nn saateauto päritolu ja sellega seotud asjaolud vajavad täiendavaid tõendeid.

15.07 Eestist üritati lahkuda kahe sõidukiga, üks oli äsja varastatud sõiduk ja teine oli see, millega pätid olid algselt ise Eestisse tulnud. Varastatud sõiduk oli BMW X5.

15.05 Kinni peeti isikud, keda kahtlustatakse Leedu kuritegelikku ühendusse kuulumises.

15.03 Erioperatsiooni käigus peeti kinni kolm kurjategijat Karksi-Nuia kandis katsel varastatud sõidukiga riigist lahkuda. Kurjategijad ei allunud politsei peatumismärguannetele ja rammisid suurel kiirusel teesulus osalenud politseisõidukeid, seades ohtu nii enda kui ka politseinike elud. 

Suurema ohu ärahoidmiseks kasutasid politseinikud teenistusrelva. Varastatud sõiduk üritas teesulgu vältida, rammides politseisõidukit ja sõites põllu peale. Üks sõiduk jäi põllul kinni, teine sõitis puule otsa. Isikutel õnnestus esialgu põgeneda.

Esimesed kaks pätti tabati hilisema erioperatsiooni käigus umbes 7 ajal hommikul ja viimane kell 10.30.

15.01 Kokku võttis politseioperatsioonist erinevates faasides osa üle 100 ametniku kõigist politsei- ja piirivalveameti struktuurüksustest. 

15.00 Lõuna politseiprefekt Tarmo Kohv teatas, et täna on väga hea päev. Täna realiseerus kõik see, mille nimel nad on tegutsenud juba üle aasta. «Mul on siiralt hea meel, et see operatsioon õnnetus. Mul on selle üle väga hea meel, et politseiametnikud, kes sellel operatsioonil osalesid, on elus ja terved, ei saanud vigastatud,» lausus Kohv ja tänas kõiki politseinikke, kes operatsioonil osalesid. Ta toonitas, et tegu oli relvastatud kurjategijatega.

Täna toimus Viljandimaal politseioperatsioon võimalike autovaraste tabamiseks. Eduka politseioperatsiooni tulemusel on kinni peetud kolm isikut.

Politsei suuroperatsioon algas Postimehele teadaolevalt õhtul, kui Tartu lähedalt laekus teade järjekordsest autovargusest. Kõik märgid viitasid sellele, et varguse taga on taas Eestisse kiirvisiiti tegevad Leedu profivargad.

Kõiki saadavaid politseijõude koondanud operatsiooni tulemuseks oli see, et tagaotsitavat autot nähti lõpuks liikumas Karksi-Nuia lähistel.

Järgnenud tagaajamisel kasutas politsei kurjategijate peatamiseks tulirelva, kannatada said ka politsei teenistusautod.

Tagaaetavate teekond lõppes siis, kui nad oma autoga avariilise olukorra tõttu enam edasi sõita ei saanud. Kõik kolm autos olnud arvatavat kurjategijat üritasid põgeneda joostes. Igaüks seejuures eri suunda.

Seetõttu pidi leedulastel jälil olnud politsei hargnema.

Väidetavalt tabati üks põgeneja jäljekoera abil. Teine saadi kätte tööstushoonest, millest lähtus hommikune Postimehe teade, et erioperatsiooni üks sihtmärke oli saekaater. Kolmanda põgeneja tabasid ümbruskonna metsast Lõuna politsei kiirreageerijad.

Politsei suuroperatsioonis osales ka eriüksus K, kes tähistab täna oma 25 juubelit. Politsei peadirektor Elmar Vaher õnnitles eriüksust eduka teenistuse puhul ja avaldas tänu tehtu eest. Eriüksusele politsei siselistis õnnesoovid edastanud Vaheri teatel on asjaolu, et üksus oma juubelipidustuste ajal hoopis tõsist tööd teeb, hea näide selle üksuse tööst ja vajalikkusest.

Loe ka Postimehe blogi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles