10 uudist, mida võiksid teada: esmaspäev, 15. veebruar

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  1. EMTA: juba 117 591 inimesel on tulud deklareeritud

    Ekraanitõmmmis. Foto: www.emta.ee

    Esimeste kiirete tuludeklareerijate tõttu jooksis maksuameti server öösel kinni ning ka hommikul esines veel probleeme. Kella 14 seisuga on aga tuludeklaratsioon esitatud juba 117 591 inimesel.

    OLULIST

    • Ameti soovitus tuludeklaratsiooni esitajatele oleks eelkõige olla kannatlik ning püüda e-maksuametis mitte järjest klõpsida, vaid pigem proovida toimingut poole tunni või tunni pärast uuesti.

    • Maksuamet ootab sel aastal  660 000 deklareerijat ja prognoosi kohaselt tagastatakse 90 miljonit eurot, mis on veidi vähem kui möödunud aastal.

    Ülevaadet üleriigilisest maksudeklareerimisest loe postimees.ee-st

  2. Pihkva õhudessantdiviis viidi seoses staabiõppusega häireolukorda

    Vene õhudessantväelased. Foto: Scanpix

    Pihkva oblastis anti täna hommikul häire õhudessantvägede diviisile, teatas Vene kaitseministeerium.

    OLULIST

    • Varem teatati, et õppuste käigus kavatsetakse harjutada rünnakuüksuste tegutsemist tegelikus langevarju-, maandumis- ja helikopteridessandi käigus.

    • Pihkva oblasti dessantõppustel kasutatakse esmakordselt õhukaitsejuhtimissüsteemi Barnaul-T, mis vähendab kümme korda õhusihtmärkide otsimise ja hävitamise aega, edastas pressiosakond.

    Eesti piiri taga toimuvates õppustest loe postimees.ee-st

  3. Ringkonnakohus: Savisaar peab valimisreklaamide kulud Tallinnale hüvitama

    Hiiu staadioni avamisele kutsunud reklaam. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

    Tallinna ringkonnakohus jättis täna muutmata halduskohtu otsuse, mille kohaselt peab Keskerakonna esimees, Tallinna linnapea ametist kõrvaldatud Edgar Savisaar linnale kohalike valimiste eel tehtud valimisreklaamide eest tagasi maksma peaaegu 113 000 eurot.

    OLULIST

    • Erakondade rahastamise järelevalve komisjon tegi Savisaarele eelmise aasta algul ettekirjutuse, mille järgi peab ta tasuma kohalike valimiste eelse «Tallinn liigub» reklaami eest 100 842,69, telekanalis PBK näidatud venekeelse reklaamklipi eest 8467,2 ning Hiiu staadioni avamise reklaami eest 7333 eurot.

    • Keskerakondlasest linnajuhtide valimisreklaamidega seoses pöördus erakondade rahastamise järelevalve komisjon tunamullu ka riigiprokuratuuri poole, mis alustas kriminaalmenetlust, et kontrollida, kas linnavalitsuse juhtimisülesandeid täitvad ametnikud on pööranud neile usaldatud võõra vara ebaseaduslikult enda või kolmanda isiku kasuks.

    Tallinna linnajuhtide sulitempudest loe postimees.ee-st

  4. Indrek Allmann: sulgeme Tallinna lennujaama?!

    Foto: Futudesign

    Tunnel Tallinna ja Helsingi vahel muutuks aknaks Euroopasse mõlema riigi jaoks, kirjutab arhitektide liidu esimees Indrek Allmann.

    OLULIST

    • Ligi sada aastat on eksisteerinud visioon Tallinna ja Helsingit ühendavast sillast või tunnelist. Mõte püsiühendusest, mis avab Soome Euroopale, on siiani tundunud ahvatlev eelkõige lahe põhjakalda asukaile.

    • Esialgsed arvutisimulatsioonid näitavad, et Talsinki tunneli esimese peatuse asukohast sõltub, kui suurt hulka inimesi suudab see endaga liita. Sellest tulenevalt oleks mõistlik rajada Tallinna-poolne esimene peatus südalinna piirkonda, juba eksisteerivate transpordisõlmede juurde.

    Julgesti ideest kaksiklinna loomiseks loe postimees.ee-st

  5. Carmen Mikiver sai joobes juhtimise eest kriminaalkaristuse

    Carmen Mikiver. Arhiivifoto. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

    Mainekas Pärnu näitleja Carmen Mikiver tabati eelmise aasta lõpul juba teistkordselt purjus peaga autoga sõitmast ja ta pääses vaevu vanglakaristusest.

    OLULIST

    • Süüdistuse järgi jäi Mikiver politseile vahele Audru vallas Pärnu–Lihula maanteel varahommikul kell 4.46. Vereanalüüsil tuvastati tal 2,38-promilline joove.

    • «Sain otsuse kätte ja teavitasin kohe teatrit,» sõnas Mikiver. «Ma ei hakka vassima, on juhtunud väga kahetsusväärne asi. Otse loomulikult õppisin sellest,» tunnistas näitleja.

    Carmen Mikiveri libastumisest loe postimees.ee-st

  6. Krõbedat külma sel nädalal siiski ei tule

    Lumine tee. Pilt on illustreeriv. Foto: Rein Säinas / Valgamaalane

    Alanud nädalal kõigub õhutemperatuur pidevalt öösel all- ja päeval ülalpool 0 kraadi, kuid krõbedat külma pole siiski tulemas, selgub ilmateenistuse nädalaprognoosist. Järgmisel nädalal tuleb aga märksa soojem ja tuulisem ilm.

    OLULIST

    • Kõige külmem on neljapäeva öö, mis kõrgrõhkkonna mõjul on sajuta ja võrdlemisi selge taevaga. Tuul on mandril nõrk, saartel on edela- ja lõunatuul tuntav. Päeval laieneb Läänemere kohale madalrõhulohk ja selle pilved jõuavad ka idarannikule.

    • Laupäeval püsib vastasseis Läänemerelt survet avaldava madalrõhkkonna ja ida veel vastu pidava kõrgrõhkkonna vahel. Siin-seal sajab lund ja lörtsi.

    Lähipäevade ilmas loe postimees.ee-st

  7. Poetšekid võivad kätkeda endas ohtu tervisele

    Maaülikooli toksikoloogiaprofessor Tõnu Püssa nendib värske kassatšekkide uuringu tulemusi kommenteerides, et ega Eesti kaupmeeste teadmatust ei saa ka neile ette heita, kuna BPA ja BPSi sisaldusest pole Eestis väga räägitud. Foto: Margus Ansu

    Mürgiste ühendite BPA ja BPSi sisaldusele kassatšekkides on viimastel aastatel üha sagedamini tähelepanu juhtinud nii rahvusvahelised teadusasutused kui ka huvikaitseorganisatsioonid. Värskest analüüsist selgub, et põhjust muretsemiseks on eestlastelgi.

    OLULIST

    • Peamine põhjus, miks peaks selle aine pärast muret tundma, on selle negatiivne mõju hormonaalsüsteemile. «Ta häirib kogu organismi tegevuse keskset juhtimist – midagi hullemat, aga ka keerulisemat ja raskemini avastatavat on üldse raske ette kujutada,» kirjeldab professor.

    • Kuna seni pole leitud termopaberites kasutatavatele BPA-le ja BPSile täiesti ohutut asendajat, siis maaülikooli professori sõnul on üsna võimalik, et sellistest paberitest tuleb üldse loobuda või vähemalt piirata nende kasutamist.

    Ootamatult mürgistest kassatšekkidest loe postimees.ee-st

  8. Türgi peaminister: Venemaa käitub Süürias nagu terrorirühmitus

    Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu. Foto: Scanpix

    Türgi peaminister Ahmet  Davutoğlu süüdistas täna Venemaad Süürias terrorirühmituse kombel tegutsemises, lubades jõulist vastust.

    OLULIST

    • «Venemaa poliitika uus kontseptsioon on ekspansiooni ja agressiooni jätkamine. Olukord, mis algas Abhaasias, jätkub Krimmis. Praeguseks on kolm riiki,  mille terviklikkust Venemaa on rikkunud: Gruusia, Ukraina ja Süüria,» märkis Türgi valitsusjuht ühisel pressikonverentsil Ukraina peaministri Arseni Jatsenjukiga.

    • Vene välisministeerium nimetas täna varemalt Türgi rünnakuid Süüria kurdide ja valitsusvägede positsioonidele provokatsiooniks.

    Järjest teravnevast olukorrast Venemaa ja Türgi vahel loe postimees.ee-st

  9. Trahvimäärade tõus lükkub kahe kuu võrra edasi

    Foto: Laura Oks / Postimees

    Riigikogu õiguskomisjon tegi täna ettepaneku lükata kahe kuu võrra edasi trahviühiku suuruse kahekordistamise, seni eelnõus oleva 1. märtsi asemel hakkavad kõrgemad trahvimäärad kehtima 1. maist.

    OLULIST

    • Vabaerakond tegi ettepaneku tõsta trahviühiku suurus neljalt eurolt mitte kaheksale, vaid viiele eurole, kuna trahvimäärade tõus ei tohiks olla hüppeline. Fraktsioon tegi ettepaneku tõotada välja ühtne trahviühiku süsteem ja vajadusel põhjendatud ning mõõdukas trahvühiku tõusu graafik.

    • Ühtlasi pikeneb rahatrahvi vabatahtliku tasumise aeg senise 15 päeva asemel 45 päevani. Justiitsministeerium põhjendas muudatust sellega, et kuna inimesed saavad reeglina palka üks kord kuus, siis on neil tähtaja pikenemisel suuremad võimalused trahvi vabatahtlikuks tasumiseks.

    Trahvimäärade tõusust loe postimees.ee-st

  10. Eesti väikelapsi vaktsineeriti nõutust vähem

    Väikelaps. Foto: Scanpix

    Võrreldes üle-eelmise aastaga langes Eesti kaheaastaste laste vaktsineerimise hõlmatus ning jäi mitmes osas alla WHO nõutud taseme.

    OLULIST

    • WHO soovituste järgi peaks olema difteeria ja teetanuse vastu vaktsineeritud 95 protsenti kaheaastastest, aga mullu oli neid Eestis kokku 94 protsenti ja Tallinnas veelgi vähem, 92 protsenti, kirjutab portaal terviseuudised.ee.

    • Keeldumiste osas näitab terviseameti statistika, et näiteks 2,9% lapsevanemaid keeldus mullu last vaktsineerimast poliomüeliidi vastu, 2,7% läkaköha ja HIBi vastu, 3,3% MMR (leetrid, punetised, mumps, toim) vastu ja 2,1% keeldus B-viirushepatiidi ja tuberkuloosivaktsiinist.

    Murettekitavatest trendidest vaktsineerimisest Eestis loe postimees.ee-st

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles