Miks Postimees katkestas Edgar Savisaart toetava kampaania avaldamise (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar reklaamiplakatil.
Edgar Savisaar reklaamiplakatil. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Tallinna abilinnapead paluvad avalikus kirjas selgitust, miks Delfi ja Postimees katkestasid Edgar Savisaart toetava rohelise lindi kampaania avaldamise. Postimees otsustas kampaania katkestada, kuna see on vastuolus hea tava ja elementaarsete ühiskondlike väärtushinnangutega.

Keskerakonna pressisekretär Taavi Pukk edastas täna Tallinna abilinnapeade avaliku pöördumise, milles viimased pole rahul Postimehe ja Delfi põhjendustega lõpetada Edgar Savisaart toetava kampaania avaldamine. Lisaks märgiti, et väljaanded täidavad poliitilist tellimust.

Loe lisaks: Abilinnapead algatasid Savisaare toetuseks rohelise lindi liikumise

«Oleme Delfilt ja Postimehelt reklaamiagentuuri vahendusel tellinud Edgar Savisaart toetava rohelise lindi kampaania ja saime esiteks Delfi ning hiljem ka Postimehe toimetuselt teated, et reklaami edasisest avaldamisest on keeldutud. Eesti Vabariigi kodanike, reklaamitellijate ja Tallinna abilinnapeadena soovime saada oluliselt põhjalikumat selgitust ja oma seisukohtade avaldamist kampaania katkestamise kohta,» seisis abilinnapeade pöördumises.

Abilinnapeade sõnul on rohelise lindi kampaania puhul tegemist kodanikuinitsiatiiviga, et toetada Edgar Savisaart ebaõiglases ja kaugelt ebaproportsionaalses kohtlemises.

«Leiame, et meil on põhiseaduslik õigus sõnavabadusele ja selle väljendamisele massimeedias. Antud sammuga on asutud piirama ja reguleerima meie põhiõigust. Isegi, kui meie seisukohad ei ühti toimetuse omaga, siis demokraatia ja arvamuste paljususe printsiibist lähtudes on vabadel ja sõltumatutel meediaväljaannetel kohustus avaldada erinevaid seisukohti ja vaateid ka vastakaid arvamusi tekitatavates  küsimustes. Tõe ja õiguse dilemma on arhetüüpne ja meile kõigile äärmiselt kordaminev. Soovime teada, mis alusel ja õigusega on reklaami esitamise katkestatud?» märgiti kirjas.

Abilinnapead peavad absurdseks Delfi toimetuse väidet, et reklaami avaldades võiks seda pidada Delfi toimetuse seisukohaks. Samuti pole nad rahul Postimehe põhjendusega, et reklaami eesmärgiks võib olla püüe mõjutada poolelioleva menetluse kulgu ning et reklaam on vastuolus hea tavaga ja ühiskondlike väärtushinnangutega.

«Meie nii ei arva,» kinnitati pöördumises.

Nad rõhusid, et Eestis kehtib süütuse presumptsioon. Edgar Savisaarele on täna esitatud aga kahtlustus ning süüdistuseni pole jõutud, veel vähem süüdimõistva otsuseni.

«Lugedes Delfi ja Postimehe toimetuse seisukohta jäi meil ainult üks mulje — täidetakse poliitilist tellimust,» on abilinnapead veendunud.

Postimehe seisukoht

Postimees on endiselt seisukohal, et sellise reklaami eesmärgiks saab olla ainult püüe mõjutada poolelioleva menetluse kulgu ja avalikku arvamust menetlustoiminguid tegevate organite kohta. Tegemist ei ole seaduskuulekale tegevusele kutsuva sotsiaalse reklaamikampaaniaga, vaid pigem vastupidisega.

Postimees leiab, et selline reklaam on vastuolus hea tava ja elementaarsete ühiskondlike väärtushinnangutega.

Reklaamiseaduse paragrahv 3 lõike 4 kohaselt ei tohi reklaam olla vastuolus heade kommete ja tavadega ega alavääristada õiguskuulekat käitumist.

Ehkki Edgar Savisaar on korduvas altkäemaksu võtmises kahtlustatav, mitte süüdistatav, on Postimehe hinnangul siiski ebaeetiline kutsuda üles avalikkust mitte austama politseid ja kohtuorganeid.

Kaitsepolitsei esitas Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele mullu septembris kahtlustuse korduvas altkäemaksuvõtus. Kahtlustuse kohaselt võttis Savisaar 2014. ja 2015. aastal neljal korral altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka kolmanda isiku ehk Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses. Veel mitmele Eesti kodanikule esitati kahtlustus Savisaare altkäemaksuvõtmisele kaasaaitamises, altkäemaksu andmises ja vahendamises. Hetkel on Savisaar kohtumäärusega linnapea ametist eemaldatud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles