Kunagine toimetustemaja kaob linnasüdamest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule kuuluv vana maja Tatari tänavas kaob ilmselt veel sel aastal linnapildist. Seda hakkab asendama moodne äri- ja kortermaja.
Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule kuuluv vana maja Tatari tänavas kaob ilmselt veel sel aastal linnapildist. Seda hakkab asendama moodne äri- ja kortermaja. Foto: Peeter Langovits

Eelmise sajandi lõpus alternatiivseks ajakirjandusmajaks kutsutud ning aastaid ka Postimehe toimetuse koduks olnud Tatari 23/25 hoone elab linnasüdames oma viimaseid päevi.


Rohkem kui sada aastat vana maja on ehitusekspertide hinnangul nii halvas seisus, et selle tänapäevaseks büroohooneks ümberkujundamine ei tasu ennast ära. Seetõttu otsustaski kinnistu omanik Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) vana maja lammutada ning asemele moodsa äri- ja kortermaja ehitada.


«Postimehe toimetus on ju ise selles majas töötanud, seega teate ilmselt, et büroodeks ei ole seal ruumide lahendus just kõige parem,» ütles kinnistu detailplaneeringu koostanud arhitektuuribüroo Pilter ja Taras OÜ arhitekt Heiki Taras.


Taras lisas, et lammutamisele kuuluv hoone ise kaitse all ei ole, kuid selle küljes asub Karl Burmani projekteeritud ja 1912. aastal valminud Tallinna üks esimesi esinduslikke üürimaju.


Arhitekt pidas õigeks, et tellija ei püüdnud ehitusmahust võimalikult palju välja pigistada. Kui planeeringu tegemise algetapis pidi elamusse tulema 48 korterit, siis maja arhitektuurse lahenduse koostamisel on neid järele jäänud 45.


Taras ütles, et selle projekti juures oli keerulisemaid küsimusi vajaliku hulga autode paigutamine kinnistule. Tema sõnul oleks kesklinnas korraliku parklata äri- ja kortermaja ehitamine mõttetu. Ainukese võimaliku lahendusena jäi projekteerijatel sõelale kahekorruselise maa-aluse parkla rajamine.


Kavandatav hoone on piisavalt liigendatud ning on sama kõrge kui kõrval asuv Burmani projekteeritud väärikas elamu. Uus maja ulatub kahe kuuekorruselise mahuga päris sügavalt krundi sisemusse. Ka see idee aitab tellija ja projekteerija kinnitusel luua ühtsust Burmani majaga, mis on samamoodi lahendatud.


Taras mainis, et Tatari tänavale omaselt ja muinsuskaitsjate nõudmistest lähtuvalt kasutatakse uue maja ehitamisel vaid väärikaid materjale – klaasi, graniiti ja telliseid. «Mingit ülekrohvitud penoplasti sinna ei tule,» lubas ta.


EELK konsistooriumi assessor Mati Maanase väitel on Tatari 23/25 maja lammutusprojekt kooskõlastamisel ja tõenäoliselt veel tänavu kaob hoone linnapildist. Lammutamise käigus on kavas kõik väärtuslik ja mujal kasutatav seal lahti võtta ning minema vedada.


Millal uue hoone ehitamine algab, ei osanud Maanas öelda, ent tunnistas, et EELK puhtalt oma rahaga rohkem kui 100 miljonit krooni maksma minevat rajatist püsti ei pane.

Toimetuste maja


Tatari 23/25 majas tegutses eelmise sajandi lõpukümnendil mitu erinevat ajakirjandusväljaannet:
Postimees
Luup
Kroonika
Eesti Ekspress
ETA Foto
Post
Kaubandus-Tööstuskoja Teataja


Allikas: PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles