Prokurör: objektiivseid tõendeid oli väga vähe

, Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Taavi Pern.
Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Taavi Pern. Foto: Liis Treimann / Postimees

Süüdistuse esitamiseks peab prokuröril toimiku materjalide ja oma töökogemuse põhjal kujunema veendumus, et inimene on kuriteo toime pannud, tema süüdimõistmiseks on piisavalt tõendeid ja need jäävad ka kohtus püsima.

Andrus Kaarma juhtumi puhul oli väga vähe objektiivseid ehk käegakatsutavaid tõendeid ning tunnistajate ütlused polnud piisavalt usaldusväärsed ja omavahel kooskõlas. Uurimist juhtis kogenud eriasjade prokurör Jüri Kasesalu, kes on edukalt lahendanud äärmiselt keerulisi organiseeritud kuritegusid ning oleks asja kindlasti kohtusse saatnud, kui tõendid oleks seda võimaldanud.

Kui süüdistus tugineb valdavalt tunnistajate ütlustele, siis peavad need olema usaldusväärsed ja kontrollitud ning omavahel riimuma. Ei ole välistatud ka inimese süüdimõistmine ainult ühe kannatanu või tunnistaja ütluste põhjal, aga sel juhul peavad need olema laitmatult usaldusväärsed. Konkreetses asjas on ütlusi andnud mitu inimest, kuid on ka küllalt põhjust arvata, et nad ei rääkinud alati tõtt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles