Nestor: koalitsiooni liigne enesekindlus üllatas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jõuluvana riigikogu saadikutel külas. Sotsiaaldemokraadid laulsid üheskoos regilaulu.
Jõuluvana riigikogu saadikutel külas. Sotsiaaldemokraadid laulsid üheskoos regilaulu. Foto: Peeter Langovits

Sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul oli riigikogu töös näha valimiste saabumist, mis pärssis isegi koalitsiooni tööd, kuid ulatuslik vastuseis erakondade rahastamise avalikumaks muutmisele oli talle üllatav.

Nestori sõnul võis muidugi arvata, et valimiste saabumine mõjutab nii meeleolusid kui koostöövalmidust, kuid samuti mõjutas see pärssivalt koalitsiooni soovi midagi suuremat ära teha. «Reformierakond on püüdlikult soovinud end näidata edu ainuloojana, IRL punnitanud selle nimel, et nende selja tagant välja paista ja seda ilma suurema eduta,» leidis Nestor.

«Keskerakond on tahtnud kõigi kannatajatega koos kannatada. Rohelised on jaganud oma hääli põhiliselt võimul olijatele ja mõnikord ka teistele. Sotsiaaldemokraadid on katsunud pakkuda oma lahendusi, toetudes meie keskmisest suurema süvenemisvõimega valijatele,» leidis sotside fraktsiooni juht, et selles mõttes istungjärk üllatusi ei pakkunud.

«Kui ehk ainult niipalju, et üllatav oli koalitsioonierakondade liigne enesekindlus. Antud häälte vahekorra juures oleks oodanud neilt suuremat koostöövalmidust - paraku tuli neile arvutusoskust meelde tuletada.»

Sotside kordaminekuteks lõppeval aastal pidas Nestor kaht tegu: «Toimetulekupiiri tõstmine riigieelarves, mida taotlesime juba teist aastat ja mis nüüd riigikogu fraktsioonide üldise heakskiidu leidis. Ja teiseks seadusemuudatus, mille alusel saab nüüd talumees oma majapidamise üle anda lastele nii, et selle eest ei peaks maksma tulumaksu.»

Nestor tõdes, et opositsioonis olles peab arvestama asjaoluga, et midagi jääb kindlasti tegemata ja nii ka välja tuli. «Kuigi heas usus püüdsime muuta töötuskindlustust töötute vajadustele paremini vastavaks, ei saanud loota, et meid 2009 juunis lahku viinud põhimõttelises eriarvamuses reformierakond ja IRL meile vastu tuleksid.»

«Üllatav oli vastumeelsus meie soovidele muuta erakondade rahastamine avalikumaks ja kontrollitavamaks ja siinkohal oli see vastumeelsus laiem, kui võimuliit,» imestas Nestor.

«Enne valimisi soovime kindlasti muuta maksuvabaks tööandjate kulutused töötajate tasemekoolitusele. Sellele ideele kümme aastat vastu seisnud Reformierakond on oma valimislubadustes selle mõttega liitunud. Väga mõistlik meelemuudatus ja pole mingit vajadust enam selle sammuga oodata,» sõnas Nestor, lisades, et kui eelnõu jaanuari lõpus vastu võtta, on paljudel sügisel kooliminek kergem ning tarkade töökohtade tekkeks tõsine panus tehtud.

Postimees.ee küsis riigikogu tänavuse istungjärgu lõppemise puhul kõigi fraktsioonide esimeestelt kokkuvõtet lõppenud tööaastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles