Helme: okupatsioonide muuseumi nimemuutus saadab maailmale vale sõnumi (4)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Okupatsioonide muuseum Tallinnas
Okupatsioonide muuseum Tallinnas Foto: Egert Kamenik

Konservatiivse Rahvaerakonna esimehe Mart Helme sõnul annab okupatsioonide muuseumi kava nimetada end ümber Vabamuks välja vale sõnumi nii Venemaale, lääneliitlastele kui ka meie oma rahvale.

«Okupatsioonimuuseumi loodi eesmärgiga jäädvustada okupatsiooni ajal oma rahvale põhjustatud kannatused ja stalinlikul perioodil ellu viidud repressioonide jõhkrus. Kavandatav muuseumi kontseptsiooni ja nime muutmine tähendab sisuliselt tollaste asutajate ja asutamist rahastanud väliseestlaste plaanide prügikasti heitmist,» ütles Helme.

Ta märkis, et muuseumi asutamise ajal oli okupatsioonikannatuste jäädvustamine see põhjendus, millega paluti kaitseliidule kuulunud maatüki eraldamist muuseumi ehitamiseks ning Kaitseliit andis selle maa just nimelt okupatsioonide muuseumi ehitamiseks, mitte näiteks laulva revolutsiooni muuseumi ehitamiseks.

Helme sõnul võiks Eesti võtta eeskuju Iisraelist, mida külastavad inimesed viiakse Jeruusalemmas vaatama holokaustimuuseumi.

«Iisrael hoiab holokausti-teemat päevakajalisena väga lihtsal põhjusel. Vaatamata sellele, et nende riik on eksisteerinud juba varsti ligi 70 aastat, on Iisrael endiselt ohustatud riik. Juudid tahavad neile põhjustatud kannatusi teistele demonstreerides ja meelde tuletades näidata, et juutide vastane vägivald ning juudi riigi hävitamise plaanid ei ole maailmast kusagile kadunud,» lausus ta.

Helme tuletas meelde, et Eestit on ajaloos kõige rohkem vallutanud ja terroriseerinud meie idanaaber.

«Me ei ole sellest potentsiaalsest ohust tänaseni vabanenud ja meie kohus on meelde tuletada nii meie oma inimestele, liitlastele kui ka kõigile teistele, et me oleme olnud okupeeritud ja meile on põhjustatud kannatusi. Venemaa ei ole nende kannatuste eest vabandanud ega okupatsiooni tunnistanud,» ütles Helme.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles