Kiirabi teekond lumes vältas tunde

Risto Berendson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ainus lumeoludest tingitud raske õnnetus toimus Pärnumaal, kus kiirabi sattus libedal teel valesid sõiduvõtteid kasutanud sõiduauto juhi tõttu avariisse, milles hukkus sõidukis olnud väikelaps. Kiirabil nii õnnetult ei läinud.
Ainus lumeoludest tingitud raske õnnetus toimus Pärnumaal, kus kiirabi sattus libedal teel valesid sõiduvõtteid kasutanud sõiduauto juhi tõttu avariisse, milles hukkus sõidukis olnud väikelaps. Kiirabil nii õnnetult ei läinud. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Suures lumes leidis kiirabibrigaadide töö ekstreemseim intsident aset Kohilas, kus südamehaige mehe arsti juurde toimetamine võttis aega kolm tundi ja appi tuli kutsuda roomiksõiduk.

«See operatsioon võttis Kohila kiirabibrigaadil aega kokku kolm tundi, kuid vanahärra sai lõpuks ikka ilusasti haiglasse,» ütles Pärnu kiirabi juht Marit Õun, kellele Raplamaa Kohila kiirabibrigaad allub.

Et laupäeval südamemurega kiirabisse helistanud mehe tervisehäda oli eluohtlik, tegi kinnituisanud tee tõttu hädalise juurde mitte pääsenud kiirabibrigaad kõik selleks, et vanahärra arstlikku kontrolli toimetada, ja palus selleks appi päästeameti. Viimane saatis olukorda klaarima roomiktranspordi.

Pärnumaal ilmaga nii äärmuslikke olukordi ei tekkinud – seal tuli kiirabiarstidel Õuna sõnul vaid ühel juhul hädaliseni jõudmiseks viimased 500 meetrit jalgsi lumes sumbata, sest autoga poleks lähemale pääsenud.

«Kuid ega kiirabitöötajad peagi autoga väravasse sõitma, kui olud seda ei luba,» ütles Pärnu kiirabi juht.

Kaheksa korda kinni

Mitmel pool Eestis pidid kiirabibrigaadid võtma kõndimisvõimetute haigete autosse toimetamiseks appi kelgud. Siis, kui oli aru saadud, et mõnda eraldatud kohta viivat teed ei õnnestugi traktoriga puhtaks lükata.

Nii juhtus näiteks Harjumaal Kosel, kus abi vajas kõhuhädaga kimpus vanahärra. Ent Kosel tekkis olukord, kus kiirabil ei suutnudki kinnituisanud tee tõttu väljakutsele sõita. Abi vajati tulekahjupaigas, kuhu kiirabibrigaad koos päästjatega sõitma hakkas.

Kohale paraku ei jõutudki, sest komandost välja viiv tee oli lund nii täis tuisanud, et autod ei suutnudki seal liikuda.

Põhja-Eesti regionaalhaigla reanimobiiliosakonna juhi Arkadi Popovi sõnul jäi nende auto seal vaheldumisi päästjate omaga kaheksa korda kinni ja teelt välja pääsemiseks kulus inimestel aega kolm tundi.

«Õnneks saadi tulekahju sündmuskohal samal ajal muude jõududega hakkama. See ei olnud nii tõsine väljakutse,» rääkis ta.

Samasugusesse olukorda sattus ka kiirabi Põlvas, mis jäi väljakutsele sõites nii sügavalt lumme kinni, et abi ei olnud neid välja tõmbama tulnud päästeameti autostki. Vastupidi, päästjad isegi jäid lumme kinni ja hädalised tõmbas välja alles hiljem kohale kutsutud traktor.

«See visiit kestis arstide jaoks kokku viis tundi,» ütles Tartu kiirabi juhatuse liige Aire Veber.
Samalaadne olukorda tekkis Tallinnaski, kus kiirabi ravijuhi Katrin Koorti sõnul jäi nende auto kinni Õismäe magalarajooni väikesel sisetänaval.

«Esmalt tuli meile appi päästeameti auto, kes aga ise samuti sinna kinni jäi, ja abi oli alles teisest päästjate autost, kes siis mõlemad hättasattunud välja tõmbas,» rääkis ta.

Ei taha kodust lahkuda

Et magalarajoonide kitsastel sisetänavatel ongi praegu risk autoga lumme kinni jääda väga suur, toimivad kiirabiarstid Koorti kinnitusel praegu nii, et viimased mõnisada meetrit minnakse jala. «Oleme kogu aeg nii käitunud ja käime ka edaspidi vajadusel jala,» lausus Tallinna kiirabi ravijuht.

Eriti hull on Koorti sõnul praegu olukord Lasnamäel.

Samasuguseid, 300–400 meetri pikkuseid jalgsi-teekondi pidid ette võtma kiirabiarstid ka Ida-Virumaal. Sealse kiirabiteenistuse juhi Arnold Persidski sõnul suureneb väljakutsete arv halbade ilmadega märgatavalt, sest inimesed ei taha kodust välja tulla.

Ainus kord, kui Ida-Viru kiirabiarstid tuisu tõttu kohale ei läinud, oli Kiviõlis, kus abi vajas laps, kes paraku elas täiesti kinnituisanud kohas.

«Me ei oleks sealt oma transpordiga läbi saanud ja õnneks ei olnud lapse tervisehäda ka tõsine. Palusime vanematel meiega uuesti ühendust võtta, kui olukord oleks halvemaks läinud,» ütles Persidski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles