Vabadus on võimalus, mitte koorem

Rein Veidemann
, TLÜ emeriitprofessor / Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomes Hendrik Ilves.
President Toomes Hendrik Ilves. Foto: Tairo Lutter

Oli ju teada, et just seda president Toomas Hendrik Ilvese kõnet oodati erilise huviga. Sest tema kui Eesti esimese kõneisiku, välis- ja kaitsepoliitika peakoordinaatori jaoks oli see viimane kord oma sõnum rahvale ning selle eliitidele läkitada. Sõnum, mida tuleb tõsiselt võtta juba ainuüksi sellepärast, et see on öeldud Eesti riigi sünnipäeval.

Ilves sai sellega hakkama. See kõne jõudis pärale. Selle kõnega jõudis president tagasi sinna, kust president Lennart Meri alustas: me võime olla väike rahvas, väike riik, aga meie suurus on meie paindlikkuses, innovaatilisuses, teistmoodi tegemises.

Me ei ole kunagi vabaduse poole rühkinud, et seda seejärel koormana kanda, vaid et vabaduses end rahva, rahvuse ja riigina teostada. Oli ju Lennart Meri see, kes rääkis Eesti suureks, kes riigi sünnipäevakõnedes ei paitanud täitevvõimu pead, vaid utsitas poliitikuid nende lehmakauplemiste ja rahvast võõrandumise pärast. Lennart Meri oli see, kes uskus oma rahvasse ja sisendas, levitas seda usku üle Eesti. Meri mure pani meid end kokku võtma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles