PPA: suudame tabada idast tulevad piiririkkujad (3)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piiririkkujad.
Piiririkkujad. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) esindaja kinnitusel kontrollib piirivalve hästi piiri Venemaaga ning suudab tabada nii illegaalid kui ka nende smugeldajad.

«Eesti idapiiri valvamise praktika näitab, et oleme suutelised tabama mitte ainult ebaseaduslikke sisserändajaid, vaid ka nende üle piiri toimetajaid,» ütles PPA integreeritud piirihaldusbüroo juht Helen Neider Veerme teisipäeval BNS-ile.

«Tähtis ei ole mitte ainult üksikjuhtumite lahendamine, vaid kõikide piiril toimuvate organiseeritud ebaseaduslike tegevuste väljaselgitamine ja takistamine. Oleme saavutanud stabiilse ja kontrollitava olukorra Eesti välispiiril ja valmistunud selleks, et võimalikud vahejuhtumid piiril ei tabaks meid ootamatult,» kinnitas Neider Veerme.

Samas märkis ta, et illegaalset piiriületust Venemaalt raskendavad looduslikud tingimused. «Kindlasti ei saa sellist tulekut täielikult välistada, samas loodus ja maastiku eripära Eesti idapiiril loovad tõepoolest takistusi, mis teevad ebaseaduslikud piiriületused Venemaalt Eestisse keerulisemaks,» tunnistas PPA piirihaldusbüroo juht.

«Igapäevase piirivalvamise korraldamisel hindame eelkõige olukordi, võttes arvesse nii maastiku eripära kui ka muid tegureid. Oluline info operatiivtööks piiril tuleb samuti ebaseaduslike piiriületuste tõenäosuse analüüsist, mida tehakse erinevates piirilõikudes. See tagab operatiivselt meie võime tegutseda piiril aset leidvate juhtumite ennetamisel ja tōkestamisel,» selgitas Neider Veerme.

«Oluline on ka riigisisene ja rahvusvaheline koostöö ja pidev naaberriikide välispiiridel toimuva jälgimine. Nii suudame prognoosida muutusi olukorras ja oleme võimelised õigeaegselt reageerima ebaseaduslike piiriületuste katsetele,» lisas PPA esindaja.

Välispiiri turvalisuse tagamisel on oluline ka Eesti idapiiri väljaehitamine ja varajase hoiatussüsteemi loomine tehnilisi valvesüsteeme arendades, märkis Neider Veerme.

Piiri valvamisel on olulise tähtsusega oma ametit hästi oskavad ja motiveeritud piirivalvurid ning kaasaegne tehnika, lisas PPA integreeritud piirihaldusbüroo juht. «Tulenevalt tänasest olukorrast oleme rõhku pannud eelkõige operatiivse reageerimise võime arendamisele, mis tähendab seda, et õiged inimesed ja tehnika on õigel ajal õiges kohas,» selgitas Neider Veerme.  

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles