Koormuspiirang teel ajab ettevõtjad marru

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koormuspiirang
Koormuspiirang Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kevadise teedelagunemise tõttu on Läänemaal Parila-Kiideva teel keelatud raskemate kui 8 tonni kaaluvate sõidukite liiklus. Kohalikud ettevõtjad on marus, sest nende tegevus on varasemaga võrreldes palju keerulisemaks muutunud, kirjutab Lääne Elu.

Parila-Kiideva teel ei ole varasematel aastatel kevadeti koormust piiratud. Mullu suvel remonditi 13,2 kilomeetrit pikkuse Parila-Kiideva maantee 8 kilomeetri pikkusest mustkattega osast viie kilomeetri pikkune lõik Parilast kuni Panga külani. Uuendatud tekatte pärast raskeid veokeid praegu sõitma ei lubatagi.

«Kuna remondijärgselt on teekate varasemast mustkattest oluliselt õhem, siis kehtestatigi piirang, et vältida teekatte purunemist,» selgitas maanteeameti Haapsalu esinduse hooldeosakonna peaspetsialist Tiit Ruut ja lisas, et maanteeametiga kooskõlastatult võivad ka raskemad veokid praegu teel sõita.

Piirang häirib oluliselt kohalikke ettevõtete tööd, kinnitavad ettevõtjad üksmeelselt.

Panga külas on kaks autovedudega tegutsevat ettevõtet. Füüsilisest isikust ettevõtja Tarmo Matsik ütles, et keelumärk koduküla teel häirib teda niipalju, et ta pidi oma viiele veoautole maanteametist keelualal liiklemiseks load taotlema. «Maanteeametis oldi arusaajad, et kui minu aadress on märgi taga, siis pean ma oma autodega sinna ligi pääsema,» ütles Matsik. Viiele veoautole loa taotlemine võttis tal päevajagu aega.

Hoopis karmimad on oma hinnangutes ettevõtjad, kelle firmade tegevus sõltub kaugemalt tulnud veokitest. «Kõiki ettevõtteid häirib see piirang,» väitis Sinalepa Puu OÜ juhatuse liige Madis Lehismets, täpsustades, et Panga külas on hädas vähemalt kuus ettevõtet.

«Erakordselt rumal!» pahvatas Lehismets ja lisas, et tee tehti halvem kui see varem oli. «Süüdimatu olukord, keegi ei vastuta – keegi ei julge otsustada.» 

Madis Lehismets ütles, et läbisõiduloa taotlemine on tüütu, ning ega seda tunniga saagi. «Ma ju ei tea ette, milline auto meile kaupa tooma tuleb, kuid eraldi luba on vaja saada iga auto kohta,» selgitas Lehismets.

Mees pöördus abi saamiseks ka Ridala vallavalitsusse. «Vallast öeldi, et see pole nende mure, et tegemist on ju riigiteega,» oli Lehismets hämmingus. «Selgitasin, et kuidas nii, et pole teie mure, minu aadress on Panga küla, Ridala vald, ning alles tuleb Eesti.»

Trei Puidukaubad OÜ juhatuse liige Gallo Trei ütles, et kogu ettevõtlus Panga külas on seiskunud. «See on ju täielik jama, mis on kokku keeratud!» ütles Trei. «Taheti teha midagi, kuid välja kukkus nagu alati!»

«Meile tuleb öösel Lätist, Leedust või Valgevenest kaubaauto, kust ma neile kohe sissesõiduloa saan,» kirjeldas Trei. Takerdunud on ka kauba saatmine Soome. «Milline auto meile kauba järgi tuleb, seda pole ju ette teada.»

Gallo Trei sõnul oleks maanteeametil mõistlik lubada kohalikel firmadel piiranguteta tegutseda.

«Aga praegu on olukord hullem kui Vene ajal!» oli Trei oma hinnagus karm.

Täismahus artiklit loe Lääne Elust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles