Maasturiga läbi teedeta Tšuktšimaa (2)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšuktšimaa lumelagendikel võib pärast päikesetõusu selge ilma korral näha lausa maagiliselt kauneid vaateid.
Tšuktšimaa lumelagendikel võib pärast päikesetõusu selge ilma korral näha lausa maagiliselt kauneid vaateid. Foto: Erakogu

Esimeste eestlastena läbi karmi kliimaga Tšukotka poolsaare sõitnud Rait Paimets (43) ja Raivo Malter (36) jõuavad täna õhtul koju Tallinna jalameestena. Kuna Venemaa piiritsooni lubade tähtaeg on läbi, pidid nad oma ustava Toyota maasturi pärast kahekuulist seiklust jätma Tšuktšimaa pealinna Anadõri.

Meeste eesmärk oli koos venelastest kaaslastega sõita läbi talvise Baikali-taguse, Jakuutia ja Tšuktšimaa autoga Euraasia mandri kõige idapoolsema asula Uelenini. Seal lähedal asub ka Euraasia idapoolseim koht Dežnjovi neem, kust üle kitsa Beringi väina paistab juba Ameerika.

Väidetavalt pole seni keegi isegi Venemaal, välismaalastest rääkimata, suutnud iseseisvalt, ilma kõrvalise tehnilise abita Uelenini sõita. Kaks Vene maasturite meeskonda on «suurelt maalt» selle asulani küll sõitnud, aga neile oli raskematel kohtadel Tšuktšimaal abiks roomiktraktor. Tšukotkal nimelt ei ole teid, ainult pealinna Anadõri ümbruses on 140 kilomeetrit maanteid. Kogu ülejäänud Tšukotkal saabki autoga sõita vaid talveteedel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles