Arhitektid tõusevad projektisolkijate vastu üles

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keila gümnaasiumihoone arhitekti Toivo Tammiku sõnul on tellija ja ehitaja tema tehtud projekti väga vabalt tõlgendanud. Kõige rohkem on Tammikuga kooskõlastamata muudetud sisekujundust.
Keila gümnaasiumihoone arhitekti Toivo Tammiku sõnul on tellija ja ehitaja tema tehtud projekti väga vabalt tõlgendanud. Kõige rohkem on Tammikuga kooskõlastamata muudetud sisekujundust. Foto: arhitektuuribüroo Ansambel

Arhitekt Toivo Tammik ei osalenud täna Eesti suuruselt kolmanda gümnaasiumimaja avamisel Keilas, sest tema projektist sõideti tellija ja ehitaja kokkuleppel lihtsalt üle. See ei ole esimene kord, kui arhitekt kaalub oma autorluse kaitseks kohtusse minekut.

Tammik kahtlustas 180 miljonit krooni maksva 20 000-ruutmeetrise gümnaasiumi peatöövõtjat lausa enda tehtud tööjooniste võltsimises, kirjutab tänane Postimees. Tammik esitas Keila Hariduse Sihtasutusele ja Keila linnavalitsusele päringu küsimusega, kes tööjooniseid muutis. Vastust pole ta saanud.

Tammiku sõnul on temaga kooskõlastamata ehitusel tublisti muudetud üldkasutatavaid ruume – näiteks on kinni laotud sööklaaknaid. Muudetud on maastikulahendust, välisviimistlust, eriti aga sisekujundust.

Eesti Arhitektide Liidu esimees Peeter Pere tunnistas, et projektide ignoreerimine on tõsine probleem. Riigihanked on rajatud odavaimale pakkumisele ja sellega võib kaasneda ehituse peatöövõtja huvi kasutada arhitekti plaanitu asemel võimalikult odavaid lahendusi. «Arhitekti ei kaasata tihtipeale ehitamisse ja ta kaotab hoone üle kontrolli,» rääkis Pere.

Ehitusseadust Pere sõnul praegu täiendatakse ja arhitektide liit püüab sinna suruda punkti, mille järgi arhitekt oleks edaspidi kaasatud töösse kuni hoone valmimiseni.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles