Türgi ja EL kohtuvad kibedas õhkkonnas

Evelyn Kaldoja
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldaja laupäevase Zamani numbriga.
Meeleavaldaja laupäevase Zamani numbriga. Foto: Emrah Gurel/AP/Scanpix

Halva eelmänguna tänasele ELi ja Türgi tippkohtumisele ründasid viimase võimud möödunud nädala lõpus järjekordset sõltumatut meediakanalit ehk rändekriisi pärast hädasti Ankara koostööd vajaval Brüsselil on kaunis raske mööda vaadata naabri riigisisestest eksisammudest.

«Me ei tohiks oma hinge Türgile müüa selle pärast, et me ei suuda omaenese probleemidega toime tulla,» iseloomustas ELi ees seisva dilemmat europarlamendi liberaalide belglasest liider Guy Verhofstadt. Eile Euroopa lehetoimetustele saadetud avalduses hoiatas ta ELi liidreid, et nood ei paneks kõike Türgi kaardile, sest see oleks naiivne.

«Taas aktsepteerime tühje lubadusi, nagu kõigi Kreeka saartele jõudvate mitte-süüria päritolu migrantide tagasi Türki võtmine,» arvustas Verhofstadt. «Teisisõnu aktsepteerime kokkulepet toimetada migrandid tagasi riiki, kes vangistab ajakirjanikke, ründab kodanikuvabadusi ja kelle inimõiguste seisukord on äärmiselt murettekitav.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles