Hiina piimatooteid Eesti ja euroliidu turul müügil pole

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea ametnikud uurivad küpsisepartiid, mille valmistamiseks kasutati Hiina piimapulbrit.
Lõuna-Korea ametnikud uurivad küpsisepartiid, mille valmistamiseks kasutati Hiina piimapulbrit. Foto: AFP / Scanpix

Seoses Hiinas avastatud melamiiniga saastunud piimapulbriga kinnitab veterinaar- ja toiduamet et Eesti ja Euroopa Liidu turul Hiina piimatooteid ei leidu.

Loomset päritolu toodete import on nii Eestisse kui kogu ELi lubatud ainult maadest, mille loomatervishoiu alane olukord on hea ning ettevõtetetest, mis on saanud vastava tunnustuse Euroopa Liidult, vahendas veterinaar- ja toiduameti pressiesindaja.

See tähendab, et riik või piirkond peab olema vaba nakkavatest loomahaigustest ning toode peab olema valmistatud ettevõttes, milles on tagatud kõigi hügieeninõuete tätimine ning toidu ohutus inimese tervisele.

Hiinas puuduvad Euroopa Liidu poolt tunnustatud piimatöötlemise ettevõtted ning piimatoodete importimine Hiinast euroliitu ei ole lubatud.

Kõikidele kolmandatest riikidest saabuvatele loomset päritolu saadetistele
teostatakse Euroopa Liidu välispiiril veterinaarkontroll, mille käigus
kontrollitakse kaubasaadetisega kaasas olevaid dokumente ning teostatakse
saadetisele füüsiline kontroll.

Täna avaldas Euroopa Liidu Toiduohutusamet (EFSA) ka riskihinnangu Hiinast pärinevate liittoitude osas, mis võivad vähesel määral piimapulbrit sisaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles