Mart Laar esitles uut ajalooraamatut «Rahvuse sünd» (1)

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Postimees tegi kolmapäeva õhtul otseülekande Tallinna Solarise keskuse Apollo raamatupoest, kus kauaaegne poliitik ja ajaloolane Mart Laar esitles oma uut ajalooraamatut «Rahvuse sünd».

Kell 17 algaval raamatuesitlusel usutles autorit raamatu kirjastanud Eesti Rahva Muuseumi direktor Tõnis Lukas.

Laar keskendub raamatus 19. sajandil aset leidnud eestlaste rahvuslikule ärkamisele, püüdes seejuures kummutada müüte, mida sageli sellele ajaperioodile omistatakse. Ühelt poolt kinnitatakse, et eestlaste rahvuslik ärkamine oli justkui iseenesest mõistetav, mistõttu pole siin midagi uurida, teised jällegi väidavad, et eestlaste ärkamisaeg oli midagi täiesti erakordset. Laar ei nõustu kummagi seisukohaga, vaid asub neid ajaloo ähmaseid piire selgemalt mõtestama, teatas muuseum.

«„Maailmas 19. ning 20. aastasajal toimunut vaadeldes võime uhked olla, et me kuulume väheste rahvaste hulka, kes suutsid alles jääda ja lisaks end rahvusriigina maksma panna. Enamikul nii hästi ei läinud ning paljud neist on ajaloo näitelavalt juba lahkunud. Meie oleme aga alles ja ei kavatsegi öösse kaduda,» ütles Laar.

Tema sõnul poleks aga õige väita, et omariiklust kätte võites sai rahvus lõplikult valmis. «Vahest ei saagi ta kunagi valmis. Rahvuslik liikumine käib edasi. Iga uus põlvkond või ajastu lisavad rahvusele uus värve,» lausus Laar ning pidas võimalikuks, et just seetõttu on peagi 100-aastaseks saav Eesti riik endiselt noor ja särtsakas. «Eesti ei tohigi seisma jääda, vaid peab pidevalt muutudes iseendaks jääma ja tulevikku teed otsima,» lisas ta.

Foto:
Foto: Foto: Tairo Lutter
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles