Heathrow’ mustlasküla kui brittide häbiplekk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurima liiklusega lennusõlme Londoni Heathrow’ reisijad olid eile juba mitmendat päeva järjest sunnitud unevõlga vähendama terminali põrandal pagasi ja teiste saatusekaaslaste keskel.
Maailma suurima liiklusega lennusõlme Londoni Heathrow’ reisijad olid eile juba mitmendat päeva järjest sunnitud unevõlga vähendama terminali põrandal pagasi ja teiste saatusekaaslaste keskel. Foto: AFP/SCANPIX

Eile mitmel pool Lääne-Euroopa riikides jätkunud ­tugev lumesadu valmistas kannatusi tuhandetele lennu- ja raudteejaamades virelevatele reisijatele, kes pidid veetma juba mitmenda öö lennu­terminalides oma lendu oodates.
 



Maailma suurima liiklusega rahvusvaheline lennujaam Londoni Heathrow on reisijate sõnul muutunud mustlaskülaks, kus iga päevaga kasvavad prügihunnikud, WCd on täis rooja ja inimesed olid sunnitud neljandat ööd järjest terminalide põrandal magama. Reisijad on tigedad, sest mingit infot, abi ega raha hotellis ööbimiseks neile ei anta.

Kui mujal Euroopas suudeti laupäeval maha sadanud lumevaip asfaldilt suuresti eemaldada juba nädalavahetusel, siis näiteks Heathrow’l on ametnikud siiani hädas laupäeval maha sadanud kümmekonna sentimeetri paksuse lumevaiba eemaldamisega ühelt hoovõturajalt kahest.

23-aastane Gustaf Malmström, kes ootas eile viiendat päeva lendu Stockholmi, ütles AFP-le, et jätkuv kaos kahjustab ­Suurbritannia mainet: «Olen töötanud ühes Rootsi lennujaamas ja ma pole kunagi näinud sellist ebaprofessionaalsust reisijatega suhtlemisel nagu siin.»

Häiritud ka rongiliiklus

Lennuoperaator BAA on hoiatanud, et kaos Heathrow’l võib pikeneda jõulupühadeni. Eriti juhul, kui vahepeal peaks peale tulema uut lund. Eile tühistati seal kaks kolmandikku graafikujärgsetest lendudest.

Olukord pole parem ka Briti rongiliikluses. Mandri-Euroopasse reisida soovijad pidid eile tundide kaupa külma käes ootama, et pääseda Londoni St. Pancrase raudteejaama. Enam kui kilomeetri pikkuses järjekorras seisjatele pakkus kuuma teed ja kohvi Päästearmee – heategevusorganisatsioon, mis muidu abistab kodutuid.

Vaksalisse jõudnuna pidid reisijad aga veel tunde kannatama, et Brüsselisse ja Pariisi sõitva Eurostari kiirrongi peale saada. Need omakorda liikusid pakasest tingitud kiirusepiirangute tõttu mitme tunni võrra aeglasemalt kui muidu.

Lennujaamad polnud valmis

Reisijate pahameelt jagas eile ka ELi transpordivolinik Siim Kallas, kes nahutas lennujaamu selle eest, et nad polnud valmis suhteliselt mõõdukaks pakaseks ja pole siiani suutnud hoovõturadasid lumest vabastada.
«Olen äärmiselt mures tugeva lumesaju põhjustatud suurte reisihäirete pärast Euroopas. See on vastuvõetamatu ega tohiks enam korduda,» ütles Kallas ja lubas lähipäevil kohtuda lennujaamade esindajatega, et saada neilt selgitusi toimuva kohta.

Kallase sõnul peaks ülejäänud Euroopa võtma õppust mandri põhjaosast, kus lennujaamad on teinud vajalikke investeeringuid, et säärasteks olukordadeks valmis olla.

Viimastel päevadel samuti sadu lende tühistama pidanud Pariisi, Amsterdami ja Brüsseli lennujaamades hakkas olukord eile leevenema. Näiteks Brüsseli Zaventemi lennuväljal sai enamik lennukeid eile siiski õhku tõusta, sest vastupidi kartustele õnnestus hooldusfirmadel leida värske partii lennukikeredele pritsitavat jäätumisvastast vedelikku.

Miks ei löö lumi Soome lennujaamu rivist välja?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles