Kerry Kaljurannale: USA pühendumus Eesti julgeolekule on kaljukindel (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry ja Eesti välisminister Marina Kaljurand.
USA välisminister John Kerry ja Eesti välisminister Marina Kaljurand. Foto: AFP

USA välisminister John Kerry ütles teisipäeval Washingtonis Eesti välisministri Marina Kaljurannaga kohtudes, et Ühendriikide pühendumus Eesti julgeolekule NATO artikkel 5 raames on kaljukindel.

Eesti on USA jaoks võtmetähtsusega partner NATO-s ja väga tähtis liitlane, kes on alliansis üks juhtriike kaitsekulutuste hoidmises kahe protsendi tasemel SKP-st, ütles Kerry Ühendriikide välisministeeriumi veebilehele riputatud märkustes.

Samuti oleme Eestile tänulikud pühendumuse eest jõupingutustele Ukraina terviklikkuse ja suveräänsuse kaitsmiseks, lausus USA välisminister. Selles küsimuses on kõigil palju kaalul, ent vähesed on olnud selles niivõrd selged ja järjekindlad kui Eesti, lisas ta.

Üks põhjusi on Kerry sõnul mõistagi asjaolu, et Eesti mõistab eesliiniriigina hästi seda, mis on kaalul.

«Samuti on Eesti väga innovaatiline kaubanduspartner ning regioonis tihedalt hõivatud energiaallikate mitmekesistamises ja teistes küsimustes,» lausus Ühendriikide esidiplomaat.

«Seega on meil täna rääkida laiast teemaderingist, mille seas on mõistagi vägivaldse äärmusluse vastane võitlus ning vastuseis ükskõik mis riigi mis tahes jõupingutustele sekkuda teise riigi suveräänsusesse ja siseasjadesse. Tere tulemast Washingtoni. Meil on hea meel teid võõrustada,» ütles Kerry.

«Mul on hea meel olla tagasi Washingtonis ja teiega kohtuda,» ütles Kaljurand.

Kaljurand tänas USA-d Eesti riigi ja rahva nimel toetuse ja juhtrolli eest, mis on tänases muutunud julgeolekuolukorras äärmiselt oluline.

«Oleme head sõbrad ja liitlased, meie kahepoolsed suhted on suurepärased, ent alati on parandamisruumi. Täna loodan arutada eelseisvat NATO tippkohtumist Varssavis. Eesti on riikide seas, kes eraldavad kaks protsenti SKP-st kaitsekulutusteks,» sõnas Eesti välisminister.

«Me mõistame Euroopa keerukat julgeolekuolukorda ning ei ole ainult julgeoleku tarbijad, vaid ka pakkujad. Seetõttu oleme NATOs, ELis ja teistes organisatsioonides häälekad. Toetame demokraatiat, teiste riikide vabadust valida ise oma tulevikku. Seetõttu on mul hea meel arutada Venemaa ja Ukraina konflikti ja Ukrainat laiemalt,» sõnas ta.

«Te mainisite energeetikat. Meil on väga hea meel teha koostööd kõigis valdkondades, sealhulgas küberruumis, küberruumi ja IT ning küberkaitse alal. Me olime esimesed riigid maailmas, kes sõlmisid küberjulgeoleku alal vastastikuse mõistmise memorandumi,» lausus Kaljurand.

Tema sõnul näeb Eesti võimalusi veel lähedasemateks kahepoolseteks suheteks. Mõistagi tuleb Kaljuranna sõnul arutada laiemaid julgeolekuküsimusi, nagu Süüria ja energiajulgeolek.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles