Ekspertiis tunnistas Väino Pentuse süüdivaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väino Pentus
Väino Pentus Foto: Mihekl Maripuu

Autorollo süüasja raames koos Siim Roodega kohtu all olev Väino Pentus on kohtupsühhiaatrilise ekspertiisi järgi süüdiv.

Harju maakohtu pressiesindaja Kristina Otsa sõnul sai kohus ekspertiisiakti kätte ja edastas selle kaitsjale. Ühtlasi määras kohus järgmise istungi 5. aprillile.

Kuigi kohus ekspertiisi tulemust ei avalikusta, näitab asjaolu, et protsess aprillis jätkub, seda, et Pentus on eksperdi hinnangul võimeline protsessil osalema.

Protsessi tuli paus jaanuaris, kui Pentuse kaitsja vandeadvokaat Marko Kairjak taotles oma kaitsealusele psühhiaatrilise ekspertiisi tegemist.

Mullu detsembri alguses Harju maakohtus toimunud istungil keeldusid Pentus ja Roode ütluste andmisest.

Roodet ja Pentust süüdistatakse ettevõtte maksevõime olulises vähenemises ja püsiva maksejõuetuse süvendamises ning võltsitud dokumentide kasutamises ning Pentusele on esitatud süüdistus ka raamatupidamiskohustuse rikkumises ja omastamises.

Pentus oli alates 28. juulist 2008 OÜ Autorollo ainuosanik ja juhatuse liige ning 26. aprillil 2010 sai ettevõtte ainuomanikuks ja sisuliseks juhiks Roode. Süüdistuse kohaselt oli omanikuvahetuse ajaks ettevõtte majanduslik olukord väga halb ning Roode korraldas koos Pentusega vara väljaviimise ettevõttest, et vältida vara müüki võlausaldajate nõuete katteks ja vabastada Pentus võlgade isiklikust käendusest. Peamiselt puudutasid need tehingud nelja veoki ja 11 haagise väljaviimist OÜ Autorollo põhivara hulgast.

Süüdistuse kohaselt kaotas OÜ Autorollo omandiõiguse varale väärtusega vähemalt 2,36 miljonit krooni, kuid vabanes kohustustest ainult 0,88 miljoni ulatuses. Seega tekitasid Pentus ja Roode ettevõttele ligi 1,5 miljonit krooni ehk 94 000 eurot kahju.

Samuti kasutasid Roode ja endise välisministri Keit Pentus-Rosimannuse isa Väino Pentus süüdistuse kohaselt OÜ Autorollo raamatupidamises võltsitud laenulepinguid, et katta näiliselt kassapuudujääki ja vabastada Pentus võimalikest tsiviilõiguslikest nõuetest.

Pentusele esitati süüdistus ka ettevõttele kuulunud sõiduauto Ford Tourneo müügist saadud raha omastamises ning raamatupidamise kohustuse rikkumises. Nimelt oli OÜ Autorollo raamatupidamine eksperdi hinnangul korraldatud ebausaldusväärselt ning seetõttu oli oluliselt raskendatud ülevaate saamine ettevõtte varalisest seisust aastail 2009–2010.

Kriminaalasja kohtueelse uurimise viis läbi keskkriminaalpolitsei majanduskuritegude büroo ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles