Merekultuuriaasta esimese fotokonkursi võitja on selgunud

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Merekultuuriaasta esimese fotokonkursi «Meri on meie pärand ja ajalugu» esikoht läks Vivian Ainsalu fotole «Ajahambad».

Teise koha pälvis Veiko Belials tööga «Sõrve» ning kolmandaks jäi Marek Leesi fotojäädvustus «Sügisõhtu Sõrvel». Kokku laekus fotokonkursile 204 tööd, mis kõik püüdsid omamoodi jäädvustada merega seotud kultuuripärandit.

Merekultuuriaasta 2016 projektijuhi Karen Jagodini sõnul võib esimese fotokonkursi tulemustega rahule jääda. «Meie üheks eesmärgiks oli panna inimesed merd ja merega seotud kultuuri ja pärandit märkama ning fotokonkurss oli selleks üks võimalus. Seetõttu olemegi väga rõõmsad, et meieni jõudis üle 200 pildi ning et inimesed julgesid oma töid meile saata,» ütles Jagodin. Konkursile saadeti palju loodusfotosid, pilte merega seotud rajatistest ja esemetest, paatidest, purjekatest ning jäädvustatud oli ka mereäärset miljööd ja meeleolu.

Fotokonkursi žürii esimehe Aivar Pihelgase sõnul polnud teema «Meri on meie pärand ja ajalugu» sugugi kergete killast. «Juba teema lahtimõtestamine ise vajas fotograafilt süvenemist ja merekultuuri ajaloo mõningast tundmist, mistõttu oli küllaltki lihtne ka teemast mööda pildistada.» Konkursi tööde tase oli väga erinev – leidus nii professionaalsel tasemel töid kui ka algaja fotograafi poolt tehtud pilte, mis näitab, et tahe merega seotut üles pildistada on suur. «Arvatavasti on järgmiste fotokonkursside teemad mõnevõrra lihtsamad, kuid sellegipoolest idee maksab ning vahel on fotograafi huvitav või ootamatu lähenemine teemale võtmeks eduka konkursipildi loomiseks,» julgustas Pihelgas osalema teistel konkurssidel.

Vivian Ainsalu fotole «Ajahambad» tõid esikoha kolm olulist aspekti. Esiteks on pilt otse teemasse – pildi ees osas olevad vana laevavraki jäänused ning taamal seisev majakas on ehtsad sümbolid merega seotud pärandist ja ajaloost. Teiseks on piltnik valinud sobiliku ajahetke ja valguse ning kolmandaks on pilt ka tehniliselt hästi tehtud, kus on kasutatud pikka säriaega, mis on pildile andnud juurde hea lisanüansi. 

Teise koha pälvinud Veiko Belialsi töö «Sõrve» erines teiste seast oma lihtsuse poolest. Majakas on sügava merekultuuri pärandi sümbol ning mustvalgel foto puhul mängib pildi juures vaid valgus. Kõik on pildil loogiline, puhas ja ilus.

Kolmanda koha saanud Marko Leesi foto «Sügisõhtu Sõrvel» paistis silma hea kompositsiooni poolest. Samuti oli fotograaf tabanud ajaliselt õige hetke, mis tekitab emotsiooni ning tänu merele suunduva valgusega räägib pilt oma lugu. Publiku lemmiku tiitel läks Inga Smirnova fotole «Saaremaa ilu».

Merekultuuriaasta fotokonkurss «Meri on meie pärand ja ajalugu» korraldati koostöös I Am Photographer PRO kaupluse ja Nikoniga. Kokku toimub aasta jooksul neli temaatilist konkurssi, millest järgmine, pealkirjaga «Meri annab mulle töö» kestab kuni 31. maini. Kolmas konkurss «Meri on puhkus ja elamus» kestab 1. juunist kuni 31. augustini ning neljas võistlus «Mereriik Eesti» 1. septembrist 31. novembrini. Konkursi teemad ja tingimused on kirjas vastaval veebilehel

Iga konkursi võitjale on I Am Photographer PRO kauplus pannud välja peaauhinnaks väärika Nikoni peegelkaamera. Teise koha auhinnaks on meeleolukas fotojahi programm Suure Tõllu pardal ning kolmas koht saab Tallinna turismiosakonna poolt 2x24h Tallinn Cardi, mis tagab tasuta sissepääsu Tallinna muuseumidesse ja vaatamisväärsustesse, tasuta linnaekskursiooni City Touri’ga, soodustusi restoranides jmt. Publiku lemmiku auhinnaks on aastane Eesti Meremuuseumi perepilet.

Esimese fotokonkursi auhinnad antakse üle 18. märtsil kell 16 Meremessil. Võitjatega võetakse ühendust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles