Keskerakond moodustas «kirikuskandaali tõekomisjoni»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskerakonna juhatus otsustas täna moodustada «Kirikuskandaali tõekomisjoni», mis peab 28. detsembriks esitama raporti, kus on välja selgitatud tõendid Edgar Savisaare rahaskandaali asjus.

Komisjoni esimeheks nimetati pikaaegne politseitöötaja, praegune Lasnamäe linnaosa vanem Kalle Klandorf ja aseesimeesteks riigikogu liige Evelyn Sepp ning partei poliitiline sekretär Mailis Reps.

Komisjoni liikmeteks said erakonna aseesimees Enn Eesmaa, riigikogu liige Lembit Kaljuvee, ajalehe Kesknädal peatoimetaja Urmi Reinde ja Tallinna linnavolikogu liige Andres Rozalka.

«Hakkame koguma materjale, vestleme kõigi asjassepuutuvate isikutega, pöördume kapo poole, et saada võimalusel kätte meid huvitav materjal, püüame ka Vene poole esindajatega rääkida,» kirjeldas Klandorf komisjoni tööplaani. «Kui komisjon on töö lõpetanud, kanname juhatusele ette töö sisu ja juhatus avalikustab kokkuvõtte.»

Vene poole pealt lubas ta kindlasti pöörduda kõigi inimeste poole, keda kapo oma käskkirjas mainib.

Riigikogu liige Evelyn Sepp märkis, et Eestis on tekkinud kummaline olukord. «See pole esimene kord, kus Eesti on sõnastanud nii-öelda otsuse ja alles seejärel hakanud sellele otsima tõendeid. Jah, see on paljus usu küsimus, see võib olla maitse küsimus, aga vaadakem faktidele ja kronoloogiale näkku ja ma usun, et kõik siinolijad, kes on seda juhtumit kajastanud, näevad selles valgeid, halle või musti laike. On üsna selge, et need vajavad täitmist faktidega, tõenditega, mida täna siin laua taga istujatest pole keegi näinud,» rääkis Sepp.

Ta juhtis tähelepanu, et komisjonis on mitu riigikogu liiget, kel on täielik riigisaladuse töötlemise luba ning seetõttu ei ole ilmselt kaitsepolitseiametil põhjust keelduda materjalide väljaandmiseks.

Erakonnas lõhet pole

Hoolimata täna meedias kõlanud Keskerakonna liikmete Kalle Laaneti, Ain Seppiku, Jüri Ratase ja teiste teravatest seisukohtades kinnitas Savisaar, et erakonnas lõhet pole. «Ärge mitte lootkegi. Otsite olematut lõhet. On tehtud mõningaid avaldusi, see on õige. Eriti on tehtud avaldusi inimeste poolt, kes on õiguskaitseorganitega olnud tihedamalt seotud ja kelle arvamus kindlasti seetõttu omab kaalu, niimoodi nagu ka Kalle Klandorfi arvamus,» sõnas erakonna juht. «Meil on demokraatlik partei, kus arutatakse ja vaieldakse asju,» kinnitas ta.

Teisalt nõustus Savisaar, et tema usaldusküsimus võib arutusele tulla nii homme toimuval Keskerakonna juhatuse koosolekul, linnavolikogus kui ka igas muus organisatsioonis, mille juht ta on. «Iga juht peab selleks valmis olema,» sõnas ta.

Keskerakonna juhatuse koosolek toimus Savisaare sõnul elektroonilisel viisil. «Minu teada võtsid sellest osa vist küll kõik juhatuse liikmed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles