Jurist vastab

, tööinspektsiooni töösuhete nõustamistalituse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anni Raigna
Anni Raigna Foto: Erakogu

Lugeja küsib:

Töötan graafiku alusel, neljakuulise arvestusperioodiga. Minu tunnipalk on natukene üle miinimumi. Tegin eelmisel kuul ligi 200 tundi tööd – millal peab tööandja ületunnid kinni maksma?

Töölepingu seaduse järgi on ületunnitöö kokkulepitud tööaega ületav töö. Summeeritud tööaja arvestuse korral selgub ületunnitöö arvestusperioodi lõpus. Summeeritud tööajaga töötamisel võibki tekkida olukord, kus ühes kuus on töötunde rohkem ja teises vähem – see aga ei tähenda automaatselt ületunde või nn alatunde.

Kui töötaja ja tööandja on kokku leppinud, et töötajale makstakse töötasu tunnitasuna, siis summeeritud tööaja arvestuse korral makstakse tasu vastavalt töötatud tundidele. Tööd planeerides ja tasu makstes tuleb jälgida, et töötaja ei saaks vähem, kui on kehtiv töötasu alammäär (täistööajaga 430 eurot kuus või 2,54 eurot tunnis). Näiteks peab tööandja tagama täistööajaga ja tunnitasuga töötavale töötajale märtsikuus vähemalt 22 x 8 x 2,54 = 447,04 eurot töötasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles