Laura Peterson: vajame rohkem eneseanalüüsi

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Advokaat ja kaitsealune: Laura Peterson mängib teleseriaalis «Klass: elu pärast» koolitulistaja Kaspari (Vallo Kirs) kaitsjat.
Advokaat ja kaitsealune: Laura Peterson mängib teleseriaalis «Klass: elu pärast» koolitulistaja Kaspari (Vallo Kirs) kaitsjat. Foto: ETV

Teleseriaali «Klass: elu pärast» viimases osas koolitulistaja Kasparit kaitsvat advokaati Ingridit mängiv Laura Peterson ei leia, et päriselus sellise poisi vangi panema peaks.



Petersoni arvates on Kaspari karistus tema sisemine vangla, see, mida ta tunneb ja läbi elab. Ise pole ta koolivägivalla käes kannatanud.

«Eks ma ole selline marakrati tüüpi ka ise… Algklassides mind siiski kiusati või õigemini tögati aeg-ajalt, sest põristasin r-i, aga õnneks mingeid traumasid see ei põhjustanud. Ilmselt ka selle pärast, et tundsin oma r-i üle teatavat uhkustki,» naerab näitlejanna.

Telesari selgitab filmi

Inimestevaheliste konfliktide põhjus peitub Petersoni meelest väheses eneseanalüüsis.
«Eneseanalüüs aitab vägivalda ära hoida,» rõhutab ta. «Kui vahetult enne mingi kurja teo või nõmeduse tegemist tekib see nn peeglisse vaatamise hetk, siis ma arvan, et päris paljudel juhtudel jäetakse tegu sooritamata.»

Seriaal aitab tema sõnul lahti mõtestada filmi sündmuste tagajärjed ja põhjused. See ei ütle konkreetselt, kes on süüdi või mis oleks olnud ainuõige, kuid võimaldab kriisi analüüsida ja sellest õppida.

«[Näitlejanna] Liina Olmaru ütles ühes intervjuus, et noored ei peaks seda «Klassi» filmi vaatama kambakesi koos ja siis teemaga omavahele jääma,» räägib Peterson ning lisab, et on vanema kolleegiga ühel nõul.

Ka üht näitlejanna lähedast inimest šokeeris just film ning ta ei mõistnud, miks on nii võikaid teemasid vaja üldse käsitleda. Kuid olles näinud ka seriaali, leidis šokeeritud inimene, et telesari asetab kõik oma kohale ja seletab sündmused lahti.

«Klass: elu pärast» on Petersoni esimene suurem filmitöö. Ta ei arva, et noor näitleja peab kõik pakkumised vastu võtma, aga «Klassi» hindab ta kasulikuks kogemuseks.

«Enne ma kaamera spetsiifikat nii hästi ei tundnud. Esimest korda vaatasingi seda seitsmendat osa natuke nagu õppevideot, selles mõttes, et mina kui näitleja,» räägib ta.

«Enne püüdsin läbi mõelda, et mis kaamera ees töötamise juures teisiti on kui laval, mis võiks mind takistada. Püüdsin hästi kohal olla, hästi läbi mõelda rolli ja suhted teiste tegelastega,» lisab näitlejanna.

Advokaadi valikud

Muide, Peterson on advokaat Ingridi ristiema. Kui talle rolli pakuti, oli tegelase nimi veel lahtine ja stsenaristid küsisid osatäitjalt nõu. Tema pakkus nimeks Ingrid.

«See nimi tekitas minus tunde, et ta on juba kodust oma väärtushinnangud kaasa saanud. Tundub sedamoodi nimi. Elus ei pruugi nii olla, aga filmis või üldse kunsti puhul on minu meelest sellised detailid hästi tähtsad,» räägib Peterson ise.

Advokaatide ja kohtumaailmaga pole näitlejanna isiklikult kokku puutunud, rolliks valmistudes vestles ta küll pikalt ühe naisadvokaadiga. Lõpuks, ta on ju näitleja!

«Kujutlusvõime on ka ikkagi olemas… Raskolnikovi mängimiseks ei pea kirvega vanaeite tapma,» toob Peterson klassikalise näite. «Püüdsin Ingridit mõista kui inimest. Ta on noor ega ole nii küps, et tal peaksid kõik advokaadile omased stambid küljes olema,» räägib ta Ingridi dilemmadest.

«Mulle tundub, et Ingrid on õhinaga asja kallale asunud noor advokaat, tööd tehes avastab, et selles maailmas võib tihtipeale puududa siirus. Advokaat pole ainult kaitseingel, vahel tuleb mängida ka räpaseid mänge, ja see ei ole päris tema tee,» hindab näitlejanna.

«Klass: elu pärast»

Laupäeviti kell 21.40 ETVs

Postimees tutvustab seriaali

Seitsmes osa «Kohtumõistmine»

Režissöör Ilmar Raag
Osades Laura Peterson, Vallo Kirs jt
Vikerraadios on laupäeviti kell 23.05 sarja teemal otsesaade, kus vaatajad saavad probleemide üle pikemalt arutleda; saatejuht Tiina Vilu

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles