Ekspert: õnnetuste taga on lohakus või rumalus

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna kortermaja, kus on selle aasta jooksul arvatavalt gaasiboileri tõttu juhtunud juba kaks rasket õnnetust.
Tallinna kortermaja, kus on selle aasta jooksul arvatavalt gaasiboileri tõttu juhtunud juba kaks rasket õnnetust. Foto: Erik Prozes

Gaasiseadmetega juhtuvate õnnetuste peamised põhjused on ventilatsiooni puudumine, umbes lõõrid või kontrollimata ja korrast ära seade ise, loetles aastaid gaasiõnnetuste põhjuseid uurinud asjatundja.

«Pingereas kõige olulisem probleem on ventilatsiooni puudumine seal ruumis ja lõõride korrasolek,» märkis ASi Gaasivõrgud tehniline ekspert Lembit Ristik. «Lõõrid on kontrollimata, inimesed unustavad ära, et seda tuleb teha. Kütteseadmete lõõrid vajavad kord aastas kontrollimist ja gaasiboileri omad nende hulgas. Võib-olla välisel vaatlusel ei mõju see nii, sest nähtavat tuld ei ole, aga tegemist on küllalt võimsa kütteseadmega. Vanemad võivad olla isegi üle 20-kilovatise võimsusega.»

Teine põhjus on liiga vanad ja hooldamata seadmed. Gaasiboileril tuleb aeg-ajalt kontrollida soojusvahetit, et see tahma täis ei oleks ja põleti oleks õigesti reguleeritud. Õnnetuste puhul selgub sageli, et see on jäetud tegemata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles