Päevatoimetaja:
Tarvo Madsen
Saada vihje

Köök – kodu süda

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artikli foto
Foto: Marina Puškar

Mida väiksem on köök, seda läbimõeldum peab olema selle planeering, et kodu süda saaks viperusteta lüüa.

Möödunud sajandi keskel väljatöötatud ideaalset planeeringut, nn köögikolmnurka, mis määrab perenaise jalavaeva vähendava pliidi, külmiku ja valamu paigutuse, arvestatakse tänapäevalgi. Aga väga väikeste või pikkade ja kitsaste köökide toimimise nimel tuleb kaaluda, kuidas iga sentimeetrit paremini ära kasutada.


«Väike köök peaks olema hästi mahukas: seinakapid võiksid ulatuda laeni ja eelistada tuleks väikesemõõdulist tehnikat.

Kohased on 45 cm variandid – kombineeritud ahi, AEG integreeritud nõudepesumasin, mis on vist ainsana vähese kõrgusega,» räägib sisearhitekt Aet Piel.

Ta soovitab tillukesse kööki kahekohalist pliidiplaati, isegi kui see perenaisele liialt väike tundub. Neljakohalise pliidiplaadi kõrvale jääv näiteks 40 cm laiune tööpind on kujunduslikult sobimatu. Väikese pliidiplaadi jõudluse suurendamiseks soovitab Piel valida induksiooniga – säästliku ja ülikiire.


«Õhupuhastaja tasub paigutada integreeritud kappi, nii et ta silma ei paistaks. Väikese köögi mööbel võiks olla seinaga ühte värvi, et suured pinnad esile ei tuleks.

See on küll tavalahendus, aga neis köökides, kus puudub võimalus seinu ümber teha, väga tänuväärne,» jagab asjatundja näpunäiteid.

Väikeste ruumimahtude juures on ülioluline ruumi otstarbekas ja praktiline planeering – näiteks võimalusel paigutatagu suur kodutehnika lükandukse taha. Kombineeritavad letid-tööpinnad nii toidutegemiseks kui ka laua ümber istumiseks muudavad olemise mugavaks. Ratastega sahtliboksidesse on käepärane nõusid, kuivaineid jms paigutada.

«Vahel on väikese köögi lahenduseks saar, mis näib kuuluvat üksnes suurköökidesse. Tegelikult tasub seda mujalgi kaaluda, ja väikeses köögis, kus ruumipuuduse tõttu laud ei mahu, on saar vahel ainuvõimalik lahendus,» nendib Piel.


Sisearhitekt Riia Oja soovitab väikese elamise avatud köök-elutoas eraldada toiduvalmistamise ala barjääriga. Nii ei hakka mustad nõud, pooleliolevad road jms toa poolel olijate või ruumi sisenejate silma riivama.


Köök on väga isikupärane ruum, mille meeleolu loob iga perenaine ise. Mujal nähtud ideid saab ju omal moel ära kasutada. «Köögikujundus peab olema inspireeriv,» nendib Mari Jäätma, kelle täispuidust köögimööbli valmistas paarkümmend aastat tagasi abikaasa Urmas.

Lahtistele riiulitele võib panna klaaspurkides kuivaineid, omakorjatud maitsetaimi jms, suurtele vaagnatele aed- ja puuvilja. «Mul on väga oluline, et kõik oleks näha,» sõnab Jäätma ja osutab nõmmliivateepurgile: «Vaatan seda ja mulle meenub päikseline päev Vergi rannas, kui neid õisi seal noppisin.»


Jäätmade väikeses köögis, kus väga otstarbekalt paigaldatud moodne tehnika, on puupliit
A ja O. Õige jõulupraad, verivorstid ja ahjukartulid küpsevad ainult selles praeahjus. Ja kui toidu välja võtad, täitub maja hurmavate lõhnadega. Kui toit on armastusega valmistatud, pakatab maja sellest heast energiast, kinnitab Mari Jäätma.

Kommentaarid
Tagasi üles