Vägisi ilusaks joonistatud suurlaen tuntud poliitiku isa ettevõttesse (14)

Risto Berendson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rain Rosimannus (paremal) ja Väino Pentus mullu oktoobris Autorolli protsessi ajal Harju maakohtu koridoris.
Rain Rosimannus (paremal) ja Väino Pentus mullu oktoobris Autorolli protsessi ajal Harju maakohtu koridoris. Foto: Tairo Lutter

Kui rõhuda peresidemetele poliitikas, võib maksumaksja garantiiga saada priske laenu ka nõrgale äriprojektile. Seda majanduskriisi ajal ja nii, et pank loobub laenutagatiseks võtmast isegi algselt selleks pakutud tipp-poliitiku isa kinnistut.

Kõlab vandenõuteooriana, kuid seda kinnitavad Postimehe valduses olevad KredExi laenudokumendid. Need puudutavad poliitperekond Pentus-Rosimannusega seotud Autorollo aktsiate ostu-müügitehingu finantseerimist, kus projekti esitlusdokumentides rõhutatakse poliitik Keit Pentuse sugulussidet laenu soovinud ettevõtjaga.

See ilmneb 2008. aasta 24. aprillil Swedbankist KredExisse saadetud taotluses, et saada laenugarantiid ühele järjekordsele tehingule. See puudutas eraisik Väino Pentuse asutatud firmat Naitsirk, kes soovis osta transpordifirma Autorollo kõiki aktsiad.

Laenusumma, millele riigi garantiid sooviti, oli suur: üheksa miljonit krooni (575 200 eurot). Loodetav lisandväärtus Eesti tööturule olematu – KredExisse jõudnud Autorollo finantseerimisprojektis on must valgel kirjas, et töötajate arv ettevõttes on üks ja loodavaid töökohti null.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles