Eesti rahamuulad kasutasid isetehtud pangakaarte (2)

Joosep Värk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vassili Klimov, Arkadi Sidorov, Rodion Politov, X, Jevgeni Gavriljuk ja Vladislav Erli.
Vassili Klimov, Arkadi Sidorov, Rodion Politov, X, Jevgeni Gavriljuk ja Vladislav Erli. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

USA firmat kahjustanud pangakaardipettuse kahju ulatus miljonitesse dollaritesse. Tõsi, eestlaste käest käisid läbi vaid kümned tuhanded eurod ning nemad olid pigem tankistid kui skeemi loojad.

2013. aasta detsembris avastas Swedbank, et nende juures on tehtud tavatult palju sularaha väljavõtmise tehinguid American Expressi (AMEX) pangakaartidega, millel olev raha pärineb Green Doti ettemakstud krediitkaartidelt. Mis eriti huvitav, sularahaautomaate kontrollides avastati, et raha on välja võetud valgete pangakaarditoorikutega, millele on viltpliiatsiga numbreid kritseldatud, või mõne toidupoe kliendikaardiga.

Pettusskeemi algatas Eestis mees, kes sai enda väitel 2013. aasta sügisel tuttavaks kellegi Valeriga Venemaalt. Valeriga oli ta suhelnud peamiselt sõnumivahetusprogrammi Jabber abil.

Valeri oli talle rääkinud, et skeem on täiesti seaduslik ja raha teenitakse nii, et AMEXi kaartidele tuleb raha laadida. Pank maksvat laadimise pealt preemiat – umbes 15 dollarit 200 dollari kaardile laadimise eest. Kui laadida palju, pidavat olema võimalik kasumit teenida. Et oleks, mida preemia teenimiseks uuesti kaardile laadida, peab raha kaardiga sularahaautomaadist vahepeal välja võtma.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles