Tsahkna: Euroopal ei ole häid valikuid

Georgi Beltadze
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margus Tsahkna.
Margus Tsahkna. Foto: Jaanus Lensment / Postimees

Isamaa ja Res Publica Liidu esimees Margus Tsahkna osaleb täna Brüsselis Euroopa Liidu Ülemkogu raames koos Angela Merkeli, Donald Tuski, Viktor Orbani, Jean-Claude Junckeri ja teiste Euroopa Rahvapartei (EPP) liidritega koosolekul, kus arutatakse partei seisukohti Euroopa põgenikekriisi ning võimaliku kokkulepe üle Türgiga.

Tsahkna sõnul on Euroopa Liit sattunud ülimalt keerulisse olukorda, kuna ei suuda ise kehtestada kontrolli oma piiridel ega ohjeldada põgenikekriisi. «Türgis toimuva kõrval ei tohiks tähelepanuta jätta ka Venemaad. Läbirääkimised Türgis võivad mõjutada põgenike liikumissuunda, nagu näitas hiljutine pagulaste Venemaa kaudu Soome saabumine. On selge, et Venemaa eesmärgiks on läbi põgenikekriisi Euroopat nõrgestada ja lõhestada, mis on otseseks julgeolekuohuks Eestile,» ütles Tsahkna.

Samas on Euroopa Tsahkna sõnul olukorras, kus head valikud puuduvad. «Tegelikult tuleb meil reaalselt kehtestada kontroll Euroopa välispiiridel ja illegaalsed sisserändajad välja saata, kuid selleni ei ole jõutud ning seepärast oleme jõudnud punkti, kus valikud on piiratud,» lisas ta.

Tsahkna sõnul peame aru saama, et mängime Türgiga ohtlikku mängu. «Euroopa peab mõistma, et kui Türgi täidab meie poolt esitatud tingimused, siis ei ole meil enam tagasiteed - panused on selleks liiga kõrged,» ütles ta ja rõhutas, et mingit hinnaalandust viisavabaduseks nõutavatele tingimustele vastamisel Euroopa teha ei tohi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles