Rõivas ELi ülemkogul: kokkulepe Türgiga on olemas (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Taavi Rõivas.
Peaminister Taavi Rõivas. Foto: Valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Peaminister Taavi Rõivas teatas Euroopa Liidu liidrite ja Türgi peaministri kohtumiselt, et kokkulepe rändekriisi lahendamiseks on saavutatud.

«Euroopa Liidu ja Türgi liidrid leppisid täna pärastlõunal kokku ühises rändekavas, mis peaks vähendama Türgist tulevat rändesurvet Euroopale,» teatas Rõivas pressiteate vahendusel.

Rõivase sõnul oli kokkuleppe saavutamine potentsiaalselt läbimurdeline samm rändesurve leevendamisel Euroopale. «Nüüd on võtmetähtsusega kokkuleppe kiire jõustamine ja kõik liikmesriigid peavad sellesse vastavalt oma võimalustele panustama,» rõhutas Rõivas. Eesti on tema kinnitusel valmis operatiivselt saatma Kreekale appi 20 inimest.

Kokkuleppe kohaselt saadetakse kõik alates 20. märtsist Türgist Kreeka saartele jõudvad illegaalsed migrandid tagasi Türki. Iga tagasisaadetud süürlase kohta asustatakse üks süürlane ümber Türgis olevatest pagulaslaagritest Euroopa Liitu.

Kokkuleppe tulemusena võtab Türgi tagasi Türgist ebaseaduslikult Kreekasse jõudnud sisserändajad ja EL suurendab rahalist tuge põgenike elamistingimuste parandamiseks Türgi põgenikelaagrites.

Ümberpaigutamine toimub juba eelnevalt Euroopa Liidu sees kokkulepitud õigusaktide alusel ja mahtudes, mis tähendab, et põgenike arv ei suurene.

Neljapäeval tegi valitsus otsuse millega kinnitas varasema lubaduse panustada Euroopa Komisjoni loodud Türgi pagulasrahastusse 2,79 miljonit eurot.

Ajalehe Financial Times Brüsseli büroo juht Peter Spiegel kirjutas Twitteris, et Kreekal on nüüd 48 tundi aega põgenike vastuvõtusüsteemi korrektselt töölesaamiseks oma saartel. Samas viitas ta anonüümsele allikale, kelle sõnul rakendub Türgiga sõlmitud kokkueleppe illegaalselt Kreekasse saabunute tagasisaatmiseks 20. märtsil, füüsiliselt alustatakse tagasisaatmist 28. märtsil ning Türgis asuvatest pagulaslaagritest Euroopa Liitu ümberasustamine käivitub aprillis.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles