Peapiiskop kiriku müügist: saame loota ja palvetada jumalalt abi (2)

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EELK peapiiskop Urmas Viilma Toomkirikus.
EELK peapiiskop Urmas Viilma Toomkirikus. Foto: Mihkel Maripuu

Peapiiskop Urmas Viilma loodab, et enampakkumisele minev Narva Aleksandri kirik leiab endale ostja, kes hindab kirikut nii kultuuri- kui ka sakraalobjektina.

Võlausaldajad otsustasid Narva Aleksandri kiriku enampakkumisel maha müüa alghinnaga 500 000 eurot. «Tänaseks on peapiiskop isiklikult teatanud, et Eesti Evangeelne Luterliku Kirik taandab ennast igasugusest kaasvastutusest suurkiriku tuleviku küsimuses. Riigiesindajad küll möönavad objekti olulisust, kuid näevad et kirikuhoone päästmine peaks toimuma EELK osalusel. Sellega on kahjuks ring täis ning võlausaldajatel ei ole muud võimalust kui kirikuhoone müüa enampakkumisel,» teatas võlausaldajate esindaja ja pankrotitoimkonna liige Kerli Kase.

Peapiiskop Urmas Viilma teatas seepeale, et ehkki kirikul on pankrotistumise pärast häbi, siis ei taandata end kaasvastutusest.  

«Suvel tegin isiklikult pankrotihalduri ja siseministeeriumi esindaja juuresolekul võlausaldajatele ettepaneku ühise juriidilise keha loomiseks Narva kiriku haldamiseks ja seal kultuuri- ja jumalateenistusliku elu korraldamiseks eesmärgiga teenida pikaajaliselt tagasi võlausaldaja eest tekkinud võlgnevus. Võlausaldajad ei ole seni sellele pakkumisele vastanud,» kommenteeris Viilma.

Ta lisas, et sarnase idee pakkus EELK koostöös Eesti Kontserdiga välja ka viimasel kohtumisel siseministeeriumi, kultuuriministeeriumi, Narva linna ja pankrotihalduriga. «Kuid kahjuks on ainsaks vastuseks olnud tänane teade kiriku müügiga alustamisest. Nõnda tunneb EELK ka jätkuvalt muret Narva Aleksandri suurkiriku tuleviku pärast,» lisas peapiiskop.

«Suure reede kontekstis peame kõik mõtlema meeleparandusele ja oma vastutusele tegude ja otsuste eest, mida oleme kunagi langetanud. EELK ja Narva kogudus on seda vastutust kandmas suure alandusega nentides kurbusega, et nende otsuste hind on kogu koguduse vara müük,» lisas peapiiskop.

Tema sõnul on kirik jõuetu, sest võlausaldaja poolt määratud müügihind on lähedane kiriku keskvalituse aastaeelarvele.

«Antud olukorras saame loota ja palvetada jumalalt tarkust ja abi, et võlausaldaja leiab Narva Aleksandri suurkirikule ja ka muule pankrotihalduri kaudu tema käsutuses olevale varale ostja, kes hindab kirikut nii kultuuri- kui sakraalobjektina ning jätkab investeerimist kirikuhoonesse nende tegevuste jätkamiseks ka tulevikus.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles