Araablaste visa võitlus seksuaalse ahistamisega (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju tähelepanu pälvinud egiptlannast telesaatejuht Reham Saeed, kes süüdistas oma jutusaates seksuaalkuriteo ohvriks langenud naist. Saeedi sõnul langevad ahistamise ohvriks need, kes ei riietu piisavalt tagasihoidlikult
Palju tähelepanu pälvinud egiptlannast telesaatejuht Reham Saeed, kes süüdistas oma jutusaates seksuaalkuriteo ohvriks langenud naist. Saeedi sõnul langevad ahistamise ohvriks need, kes ei riietu piisavalt tagasihoidlikult Foto: Facebook

Aastavahetuse Kölni sündmuste valguses tõusis teravalt üles seksuaalse ahistamise problemaatika. Mitmed tõlgendasid toimunut kui tõestust sellele, et (moslemitest) araablased peavad Euroopa naisi alaväärseteks ja tunnevad endal olevat õigust neid ära kasutada.

Sellest, kuidas erinevate araabia riikide naised ise võitlevad igapäevaselt ahistamise vastu, räägitakse Eestis kahjuks vähem. Seejuures tuleb ära märkida, et seksuaalse ahistamise probleem ei puuduta kindlasti kõiki araabia maid, vaid viimaste aastate sündmuste taustal on välja kujunenud väga selged probleemsed piirkonnad.

Suurim probleem seksuaalse ahistamisega on Egiptuses. Tasub ära märkida, et Eesti meedias kasutusele võetud araabiakeelne mõiste taharrush gam’ei (otsetõlkes «grupiviisiline ahistamine») pärineb samuti just Egiptusest. Standard araabia keeles hääldatakse «g» asemel «dž».

Egiptuses 2013. aastal ÜRO läbi viidud uuringu kohaselt on sisuliselt kõik Egiptuse naised kogenud oma elus ahistamist. Seejuures ütles üle kahe kolmandiku vastanutest, et ahistamise ohvriks satuvad naised olenemata välimusest või käitumisest. 87% protsenti naistest märkis, et rolli ei mängi ka ühiskondlik klass, see tähendab, et ahistamine on üleriigiline ühiskondlik probleem ja ei puuduta ainult näiteks vaesemaid või sotsiaalselt tõrjutuid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles