Võrreldes teiste euroala riikidega valitseb eestlaste seas suur varaline ebavõrdsus (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maja, kinnisvara.
Maja, kinnisvara. Foto: SCANPIX

Eesti erineb teistest euroala riikidest selle poolest, et siin on vanema põlvkonna asemel rikkaimad hoopis noored pered, mille üks liige on ettevõtja. Samuti on Eesti üks varaliselt ebavõrdsemaid riike euroalas.

«Eluasemeturg kujunes meil välja suhteliselt hiljuti, alates 2000. aastate algusest, ja seetõttu ei ole vanemad leibkonnad saanud ka eluasemelaenu – kuna eluasemelaenu antakse pikaks perioodiks, siis on see võimalus olnud noorematel peredel,» selgitas eilses Eesti Panga infotunnis ökonomist Tairi Rõõm, miks on Eestis kõige varakamad nooremad pered vanuses 35–54 eluaastat.

Lisaks on Eestis noorematel peredel võrreldes eakamate inimestega suhteliselt suured sissetulekud ning neil on olnud võimalus soetada laenuga kinnisvara, mille väärtus on suurem. «Ka on laenukoormus koondunud noortele leibkondadele ja alates vanusegrupist 55 ning vanemad on laenukoormus nullilähedane,» lisas Rõõm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles